Janata

Janata er et politisk parti i India, dannet foran valgkampen i 1977 ved sammenslutning av fire innbyrdes forskjelligartede partier: det nasjonalistiske hinduparti Jan Sangh, sosialistpartiet, høyrefløyen fra det opprinnelige kongresspartiet, som ble sprengt i 1969, og Bharatiya Lok Dal, et parti til høyre for sentrum dannet ved sammenslutning av sju små partier i 1974. Janata vant i 1977 en stor seier over Indira Gandhis kongressparti. Janata overtok regjeringsmakten under ledelse av statsminister Morarji Desai, og hadde den til 1980. Partiet dannet i 1989–1991 to minoritetsregjeringer. Janata omfatter grupperinger med ulike politiske syn.

Faktaboks

Uttale
dʒˈa-
Etymologi
folkepartiet
Også kjent som

Janatapartiet, Janata Party (JP)

Ved valget i 1996 ble Janata Dal det største partiet i koalisjonen National Front-Left Front (NF-LF), som dannet regjering under ledelse av Janata Dals kandidat H. D. Dewe Gowda. I 1997–1998 var statsministerposten besatt av Inder Kumar Gujral, en av stifterne av Janatapartiet.

Etter valgnederlag i 1998 og bitre fraksjonskamper ble Janata Dal splittet opp i flere hovedsakelig regionale partier, som samlet seg om lokale størrelser. Et av dem ble støtteparti for den hindunasjonalistiske BJP-regjeringen, og partilederen George Fernandes var forsvarsminister i 1998–2004. I 2003 tok Fernandes' parti navnet Janata Dal (United). I 2005 ledet Rasthriya Janata Dal lokalregjeringen i delstaten Bihar, mens Biju Janata Dal styrte i Orissa og Janata Dal (Secular) i Karnataka. Ved parlamentsvalget i 2004 oppnådde ingen av Janata Dal-partiene mer enn tre prosents oppslutning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg