Faktaboks

Jan Tschichold
Jan Iwan Tschichold, Johannes Tzschichhold
Uttale
tʃˈikjålt
Født
2. april 1902, Leipzig, Tyskland
Død
11. august 1974, Locarno, Sveits
Jan Tschichold
Jan Tschichold
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Plakat fra 1937. Asymmetri og dynamisk balanse.
I sin bauhausperiode, mente Tschichold at to varianter av samme bokstav var overflødig; det er nok med en. I dette monoalfabetet har han også foreslått en ny og enklere ortografi.
Ukjent.
Lisens: CC BY 2.0
Tittelside til Dante Alighieri for Penguin Books. Om denne tittelsiden oppsto det en diskusjon mellom Tschichold og oversetteren Dorothy Sayers om stjernene mellom gruppene. Sayers ville ikke ha dem; Tschichold ville.
Utkast omslag Penguin
Tschichold laget standardomslaget for Penguin Books.
Utkast omslag Penguin
Av .

Jan Tschichold var tysk kalligraf, typograf, skriftdesigner og forfatter. Han var i 1920- og 30-årene en av de fremste forkjempere for den asymmetriske, funksjonalistiske typografien som da vokste frem i Mellom-Europa under innflytelse av Bauhaus-bevegelsen. Senere vendte han den ryggen ved å fremme symmetri og tradisjonelle skrifter i boktypografien.

Bauhaus og Die neue Typographie

Tschichold var utdannet kalligraf og ble lærer i kalligrafi ved Meisterschule für Buchdrucker. Han arbeidet innenfor tradisjonell og klassisk kalligrafi, men et besøk ved Bauhaus-skolen gjorde at han fikk øynene opp for funksjonalistiske prinsipper i typografi og skriftutforming. Han ble en sterk forkjemper for asymmetrisk komposisjon og grotesk skrift. Men han utviklet sin egen stil, Die neue Typographie, som var en noe mindre rigorøs typografisk variant enn bauhausstilen.

Tschichold ble snart den ledende ideolog og forkjemper for den nye typografien. Han skrev flere bøker og en rekke artikler. Det var særlig Die neue Typographie (1928) og Typographische Gestaltung (1935) som vakte oppsikt og ble retningsgivende for typografisk utvikling i de fleste land i Europa. Hans radikalisme strakte seg også inn i politikken; omtrent samtidig fikk han sympati for sosialismen og den russiske revolusjon, og kalte seg i en periode Iwan.

Etter Hitlers maktovertagelse i 1933 kom den nye typografien raskt i konflikt med nazistenes krav om en tysk nasjonal typografi basert på tysk tradisjon og gotisk skrift, og ble erklært «entartet» – degenerert! Tschichold og hans venn og kollega Paul Renner ble stemplet som bolsjeviker og havnet i husarrest, men Tschichold fikk mulighet til å flykte til Sveits med hele familien. Der fikk han en stilling som designer i bokforlaget Benno Schwabe.

Plakat fra 1930.
/Ukjent.
Lisens: CC BY 2.0
Die neue Typographie

Tittelside og tekstside fra «Die neue Typographie» fra 1928 mens Tschichold var under påvirkning av Bauhaus.

Die neue Typographie

Typografisk helomvending

I arbeidet med bøker og litteratur gikk det opp for ham at den nye typografien kom til kort innenfor boktypografien; han innså at den var ute av stand til å gjengi bøkenes struktur og mangfold, den kvernet alt inn i samme form og fremhevet seg selv på bekostning av innholdet – «ubrukelig til annet enn reklame og aksidenstrykksaker».

Tschicholds helomvending vakte forbitrelse hos kolleger i Sveits, der die neue Typographie i løpet av krigen hadde fått en renessanse i form av det vi nå kaller sveitsertypografien. (Se typografiens epoker.)

Penguin Books

1947 ble Tschichold invitert til Penguin Books i London for å bistå ved en revisjon av forlagets boktypografi. Her ble han i to år og skapte en sober og elegant typografisk stil for forlagets billigbøker – i påfallende samstemmighet med britenes eget typografiske prosjekt fra 1920- og 30-tallet med å revitalisere den tradisjonelle typografien.

Tschichold står også bak flere skriftsnitt, blant annet en fin Garamond-gjenskapning under navnet Sabon.

Jan Tschichold var en pertentelig mann og uhyre sikker på seg selv. I sine håndtegnede skisser kan han sjonglere med avstander og skriftgrader med ett punkts nøyaktighet.

Maigret
Tschicholds design for Penguins krimbøker holdt seg i et par tiår.
Maigret

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

Jan Tschichold

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg