Faktaboks

Jacob Peter Mynster

J.P. Mynster

Født
8. november 1775, København
Død
30. januar 1854
Jacob Peter Mynster
Portrett av den danske biskopen Jacob Peter Mynster fra 1842.
Av .

Jacob Peter Mynster, dansk geistlig. Han ble cand.theol. i 1794, var i perioden 1811–1828 kapellan ved Frue kirke i København, ble dr.theol. i 1815, slottsprest og kongelig konfesjonarius i 1828 og var biskop i Sjællands stift fra 1834.

Mynster var en fremragende predikant (Prædikener, 2 bind, 1810–1815) og en betydelig teologisk vitenskapsmann. I 1833 utgav han Betragtninger over de christelige Troeslærdomme, en andaktsbok som fikk stor utbredelse. Mynster representerte en mild, bibelsk preget nyortodoksi, som kirkepolitiker var han konservativ statskirkemann og en bestemt motstander av både Nikolai F. S. Grundtvig og de pietistiske gudelige forsamlingene. Mynsters selvbiografiske Meddelelser om mit Levned utkom i 1854.

Da professor Hans Martensen i sin minnetale over Mynster kalte ham et «sannhetsvitne», førte det til en voldsom reaksjon fra filosofen Søren Kierkegaard, som i tidsskriftet Øieblikket gikk til angrep på den folkekirken han oppfattet Mynster som representant for.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg