Jørgen Riis

Faktaboks

Jørgen Riis
Født
8. desember 1717, Helsingør
Død
2. oktober 1749, København

Artikkelstart

Jørgen Riis var en dansk forfatter og tidsskriftutgiver. Blant annet utgav han samfunnskritiske ukeblader.

Biografi

Bakgrunn

Riis var utdannet teolog. Etter at han ved flere anledninger ble forbigått ved utnevnelser og nektet prestekall, utnyttet han den begynnende trykkefriheten til å slå seg igjennom som samfunnsrefser i det offentlige ordskifte.

Samfunnskritiske ukeblader

Fra mai 1744 til mai 1745 utkom hans ukeskrift Den Danske Spectator samt Sande- og Gransknings-Mand, etter mønster av det engelske Spectator og liknende tidsskrifter. Her rettet han voldsomme angrep mot det danske stendersamfunnet, mot korrupsjon og udugelighet i byråkrati, kirke og rettsvesen.

Han utdypet sin samfunnskritikk ytterligere gjennom ukebladet Den danske Anti-Spectator eller Een for Alle imod den Danske Sande-Mand , som gir skinn av å være en motstanders svar på Den Danske Spectator, og som derigjennom avslører sin uvitenhet og sine fordommer.

Spectator ble utgitt anonymt. Det ble en stund spekulert i om Ludvig Holberg kunne være opphavsmann. Da det kom fram at utgiveren var en ung student, ble Riis gjenstand for en voldsom kritikk. Også Holberg var kritisk til tonen i Spectator. Selv om Riis' neste tidsskrift, Den politiske Tilskuer, var langt mer forsonlig i tonen, ble det ganske snart stanset av sensuren.

Jurist og dramatiker

Riis vendte tilbake til studier, tok juridisk embetseksamen i 1748 og ble utnevnt til høyesterettsadvokat samme år. I komedien Den ædelmodige Dame (1748) forsøkte Riis seg som dramatiker i Holbergs stil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg