Iveland-sekten

Artikkelstart

Iveland-sekten var en religiøs sekt i Iveland og på Mosby i Kristiansand kommune i 1920-årene. Den var ledet av Ola Johnsen. Han uttalte i 1929 at sekten skrev seg fra Jesu og apostlenes dager.

Faktaboks

Også kjent som

Det kristne samfund på Birkeland

Iveland-sekten hadde ingen gudstjeneste og ingen dåp, og all sykebehandling foregikk etter sektens egne metoder, mest ved bønn og håndspåleggelse. Sektens hovedtese var at ingen skulle eie mer enn tilstrekkelig til livets opphold og at alt skulle eies i fellesskap. Sektens midler ble forvaltet av Ola Johnsen. Uten myndighetenes medvirkning ble ekteskapene oppløst, og et par av medlemmene ble bøtelagt for ikke å ha sendt sine barn på skole.

Sektens virksomhet ble i 1929 anmeldt av innbyggere i Iveland og på Mosby. Anmelderne begrunnet sin aksjon med mistanke om at sektens kvinner kom inn under begrepet felleseie, og at sektens barn ville bli moralsk fordervet. Anmelderne trakk etter påtrykk klagen tilbake, men påtalemyndighetene fant likevel å måtte ta affære. Etter nærmere undersøkelser ble saken frafalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg