Ivan Gašparovič, slovakisk politiker og jurist. Ble valgt til Slovakias president i 2004 og gjenvalgt i 2009, men kunne etter den slovakiske forfatningen ikke stille opp en tredje gang. Ved valget i 2014 be han etterfulgt av Andrej Kiska.

Ivan Gašparovič meldte seg inn i det slovakiske kommunistpartiet under Prahavåren og støttet reformene til Aleksander Dubček. Etter Warszawapaktinnmarsjen i Tsjekkoslovakia i august 1968, ble Gašparovič ekskludert av partiet.  Han var riksadvokat i Tsjekkoslovakia 1990-1992, utnevnt  av Václav Havel, men gikk over i politikken for det populistiske partiet HZDS. Medlem av den slovakiske nasjonalforsamlingen - Nasjonalrådet - 1992 -2002, der han var formann 1993–98.

Ivan Gašparovič  brøt med HZDS i 2003, og opprettet sitt eget parti, HZD, men dette kom ikke inn i nasjonalforsamlingen. Da Gašparović stilte til valg som president 2004. Gašparovič fikk 22 % av stemmene ved valget og gikk videre til annen valgomgang, der han slo ut sin tidligere partifelle Vladimír Mečiar.  Gašparovič fikk 60 % av stemmene. En vesentlig årsak til valgseieren var uro for Mečiars autoritære lederstil og nasjonalistiske holdninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.