Ivan Gašparovič

Faktaboks

Ivan Gašparovič
Uttale

gasjparåvitsj

Født
1941, Poltár, Midt-Slovakia

Artikkelstart

Ivan Gašparovič, slovakisk politiker og jurist. Ble valgt til Slovakias president i 2004 og gjenvalgt i 2009, men kunne etter den slovakiske forfatningen ikke stille opp en tredje gang. Ved valget i 2014 be han etterfulgt av Andrej Kiska.

Ivan Gašparovič meldte seg inn i det slovakiske kommunistpartiet under Prahavåren og støttet reformene til Aleksander Dubček. Etter Warszawapaktinnmarsjen i Tsjekkoslovakia i august 1968, ble Gašparovič ekskludert av partiet. Han var riksadvokat i Tsjekkoslovakia 1990-1992, utnevnt av Václav Havel, men gikk over i politikken for det populistiske partiet HZDS. Medlem av den slovakiske nasjonalforsamlingen - Nasjonalrådet - 1992 -2002, der han var formann 1993–98.

Ivan Gašparovič brøt med HZDS i 2003, og opprettet sitt eget parti, HZD, men dette kom ikke inn i nasjonalforsamlingen. Da Gašparović stilte til valg som president 2004. Gašparovič fikk 22 % av stemmene ved valget og gikk videre til annen valgomgang, der han slo ut sin tidligere partifelle Vladimír Mečiar. Gašparovič fikk 60 % av stemmene. En vesentlig årsak til valgseieren var uro for Mečiars autoritære lederstil og nasjonalistiske holdninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg