Restaurant Iris ligger i det flytende opplevelsessenteret Salmon Eye i Sognefjorden
.
En rett fra restauranten Iris, skapt av kjøkkensjef Iris Madsen
.

Iris er en norsk restaurant som ligger ved Rosendal i Hardangerfjorden, og som fikk en stjerne i Michelinguiden i 2024, et snaut år etter åpningen.

Kjøkkensjefen er danske Anika Madsen, som tidligere var ved restauranten Fasangården i København.

Flytende restaurant

Iris er en del av Salmon Eye («Lakseøye»), et opplevelsessenter av stål som veier 1256 tonn og er verdens største flytende kunstinstallasjon. Restauranten eies av Eide Fjordbruk, som også eier Salmon Eye.

Navnet Iris spiller både på restaurantens plassering midt i lakseøyet og på den greske gudinnen Iris, personifiseringen av regnbuen og gudenes budbringer mellom himmel og hav.

Innovasjon og kritisk blikk

Salmon Eye har som mål å inspirere og å informere om hvordan verden kan forsynes med mer mat fra havet og hvilke muligheter og utfordringer som finnes innen havbruksnæringen. Institusjonen driver bærekraftig og CO2-nøytralt oppdrett og har et kunnskapsrikt, kritisk blikk på egen virksomhet

Disse verdiene avspeiles i menyen, som i tillegg til oppdrettslaks bruker lokale ingredienser som skjell, krabbe og fiskearter som er mest kjent for at oppdrettsnæringen forbruker dem til fôr eller avlusning. En kvalifisert anmelder i Vinforum oppgir at høydepunktet var en rett av smolt med en dipp av biller, sopp, gjær og alger.

Utmerkelser

  • Restauranten fikk en stjerne i Michelinguiden i 2024.
  • Som første norske restaurant noen gang fikk Iris prisen Game Changer fra La Liste i 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg