Faktaboks

Anika Madsen
Født
11. januar 1993, Dragør, Danmark
Virke
Kjøkkensjef
Anika Madsen
Av .

Anika Madsen er kjøkkensjefIris i Rosendal. I 2024 fikk hun prisen Årets unge kokk i Norden av Michelinguiden. Samme år ble restauranten tildelt en stjerne i Michelinguiden, mindre enn et år etter at restauranten åpnet.

Tidlig arbeidserfaring

Anika Madsen
Råvarene er først og fremst lokale, fra sjøen, fjæra, lokale gårder eller fjellet.
Av .

Hun vokste opp i Dragør ved København Lufthavn på Amager, og allerede som 11–12-åring arbeidet hun for onkelen som drev en lunsj- og cateringvirksomhet.

Etter fagskole begynte hun i lære som 17-åring på brasseriet Den Tatoverede Enke. Mens hun tok bachelorgrad ved stjernerestauranten Formel B, hospiterte hun hos Heston Blumenthal ved Dinner by Heston i London.

Trivsel og ambisjoner

Hun var med å starte Roxie, og var kjøkkensjef på Fasangården da hun ble hentet til Iris.

Madsen deltar i store kokkekonkurranser, og er også kjent som umami-dronningen. Hun ønsker å bringe fram mindre kjente råvarer, og hvis hun oppdager en råvare som kan gjøre framtiden grønnere, er hun ikke redd for å skyve grenser. – Men for å overbevise andre om å like noe, må det være virkelig godt, sier Madsen.

Hun har sans for presisjon og disiplin i arbeidet samtidig som hun er bevisst at hver person er avgjørende for å nå et høyt nivå. Hun vil at alle skal trives, og tar konsekvensen av at ikke alle er innstilt på 60 timers arbeidsuke. Madsen har også erfart at en viss kjønnsbalanse skaper et bedre arbeidsmiljø.

Prestasjoner

Anika Madsen
Av .
  • Utnevnt til Årets unge kokk i Norden av Michelinguiden i 2024
  • En stjerne i Michelinguiden som kjøkkensjef for Iris i 2024
  • Kåret til Årets talent i Danmark av White Guide i 2018

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg