Faktaboks

Ingjerd Hanevold
Født
30. mars 1955, Asker
Halssmykke
Ingjerd Hanevold. Halssmykke. Ca. 1994.
Halssmykke
Av .
Ingjerd Hanevold

Ingjerd Hanevolds Flowerring i irret bronse, laget i 2003.

Av /NTB Scanpix ※.

Ingjerd Hanevold er en norsk smykkekunstner. Som professor har hun markert seg både i Norge og internasjonalt. Hanevold har blant annet laget medaljene til OL på Lillehammer.

Utdannelse

Hanevold ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1976 til 1981 og ved State University of New York fra 1981 til 1982. I 1986 etablerte hun seg med eget verksted.

Kommersielle oppdrag

Hun arbeidet som frilans designer for David-Andersen. Smykkekolleksjonen Henne for David-Andersen i 1992 bidro til å gjøre Hanevold anerkjent for et større publikum. Henne kjennes blant annet for de foldede flatene som i halssmykket skaper en bølgende, organisk bevegelse. Av stor internasjonal betydning var formgivingen av medaljene til de olympiske vinterleker i 1994. Hun har også designet flere rektorkjeder, som til Norges idrettshøgskole og Kunsthøgskolen i Oslo.

Smykkekunst

I 2000-årene har Hanevold arbeidet med naturen som utgangspunkt. Frøkapsler og blomster er poetisk modellert i ulke metaller og innimellom montert med steiner. Håp i tragedien var hennes reaksjon og kommentar til det brutale terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 da 77 mennesker ble drept. I alt er det 77 pins i oksidert sølv med hver sin perle montert som symboliser hvert enkelt liv som ble tatt den dagen.

Utstillinger

Gjennom en rekke separate og gruppeutstillinger har Ingjerd Hanevold markert seg både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har Hanevold kuratert en rekke smykkeutstillinger og var initiativtager og medlem av styringsgruppen for det nordiske smykkesymposiet og utstillingen From the Coolest Corner fra 2013 til 2015.

Hanevold var professor ved Högskolan för Design och Konsthandverk i Göteborg fra 1996 til 1998 og har vært professor ved Kunsthøgskolen i Oslo siden 1998.

Ingjerd Hanevold har vært aktiv i organisasjonsarbeid blant annet som leder av Norske kunsthåndverkere i perioden 1988 til 1982.

I 2006 mottok Ingjerd Hanevold Jacob-prisen. Hennes arbeider er innkjøpt til en rekke museer, deriblant Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Louvre, Paris.

Separatutstillinger (i utvalg)

  • 2013, Kunstnerforbundet, Oslo
  • 2002, HNOSS, Göteborg, Sverige
  • 2000, Asker Kunstforening, Asker
  • 1987, Galleri Føyner, Oslo

Gruppeutstillinger (i utvalg)

  • 2012, Love of Place, National Museum of Scotland, Edinburgh, Storbritannia
  • 2009, Communication and Trends, International Metal Art Exhibition, Beijing, Kina
  • 2006, The Rhythm of Light, Norwegian Silver Jewellery, Cork City Museum, Irland
  • 2005, Metal Element-Beyond, Takumi studio,Tokyo, Japan

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elton, Lars (1997). Ingjerd Hanevold, eget trykk
  • Ingjerd Hanevold (2021). Ingjerd Hanevold: smykker naturligvis, eget trykk

Faktaboks

Ingjerd Hanevold

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg