Gressholmen, øy i indre Oslofjord, Oslo, bydel Gamle Oslo, sør for Hovedøya, 0,135 km2. Øya har tilhørt staten siden reformasjonen. Det har vært skytebane på Gressholmen fra 1864. Sjøflyhavn (Oslos første lufthavn) 1926–38. Den gamle hangaren brukes nå som båtlager. På slutten av 1800-tallet opprettet Lilleborg Fabriker et såpekokeri på Gressholmen, bygd for produksjon som var sjenerende i tettbebyggelsen langs Akerselva. Nedlagt 1965.

Gressholmen har båtforbindelse til Vippetangen og er et populært utfartssted for Oslos befolkning; serveringssted  i sommersesongen. Rikt fugle- og planteliv, og øya var tidligere kjent for en bestand av forvillede kaniner. Øya er fredet. 

Gressholmen–Rambergøya naturreservat, opprettet 1992, omfatter hele Rambergøya og hele Gressholmen bortsett fra en liten del i nordvest Reservatet dekker et areal på 450 dekar, hvorav 236 dekar er landareal. Bukta mellom de to øyene utgjør en viktig del av naturreservatet.

Formålet med fredningen er å bevare et marint gruntvannsområde med tilhørende plante- og dyreliv, særpregete og artsrike vegetasjonssamfunn knyttet til kalkrik grunn, geologiske forhold med verdifulle fossilforekomster og å sikre spesielle forekomster av virvelløse dyr.

Berggrunnen består i hovedsak av kalkrike bergarter fra periodene ordovicium og silur i den geologiske historien. Vegetasjonen er mangfoldig, med mange plantesamfunn som er sjeldne i Norge. Sentralt for vernet er den store, sammenhengende kalkfuruskogen, den grunne gjørmestrandbukta med sjeldne plantesamfunn og funksjon for fuglelivet, strandenga, kalktørrengene og rikfuktenga.

Kalkfuruskogen på Rambergøya hører til de mest intakte på øyene i indre Oslofjord. Den grunne bukta mellom Gressholmen og Rambergøya med strandeng og sumpområde huser et meget interessant plante- og fugleliv. Bukta er en meget viktig rasteplass for fugl under trekk og fugl som holder til i fjorden finner føde her. Det er også registrert hekking av sjeldne arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.