Faktaboks

Imogen Cunningham
Uttale
kˈʌniŋəm
Født
12. april 1883, Portland, USA
Død
23. juni 1976, San Francisco, USA
Imogen Cunningham, 1975
Imogen Cunningham, 1975
Av /Getty Images.

Imogen Cunningham var en amerikansk fotokunstner kjent for sine bilder av botanikk, kulturpersonligheter og akt. Hun var en eksperimentell fotograf som testet ut forskjellige stilarter slik som aktbilder, pittoresk fotografi, portrettfotografi og gatefotografering.

Cunningham var en av grunnleggerne av fotografgruppen f/64. Hun jobbet også for at fotografi skulle bli anerkjent som kunstform på lik linje med maleri og skulptur. Fotografiene hennes har blitt stilt ut ved en rekke museer slik som Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art og Fotografie Forum Frankfurt. Hun har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid.

Utdannelse

Cunninghams fascinasjon for fotografi oppstod i tidlig alder og 18 år gammel kjøpte hun sitt første mellomformatkamera, Korona View. Da hun startet studier ved University of Washington bestemte hun seg for å satse på en karriere innen fotografi. Hun jobbet tett med kjemilæreren sin for å forstå den kjemiske prosessen bak fotografi, negativer og fremkalling bedre. Hun graduerte i 1907 med artikkelen Modern Processes of Photography.

Etter endt utdannelse jobbet hun som assistent for fotografen Edward S. Curtis i hans studio for å lære seg portrett- og studiofotografering. I denne perioden begynte han arbeidet med å dokumentere indianerstammer til bøkene The North American Indian. Cunningham var en viktig del av dette.

To år senere flyttet hun til Tyskland for å studere ved det tekniske universitet i Dresden og graduerte derfra med en artikkel om fremkallingsprosesser About the Direct Development of Platinum Paper for Brown Tones.

Kunstnerskap

Naturfotografi

Imogen Cunningham: «Leaf pattern» (1929).

Cunningham flyttet tilbake til USA i 1910 og åpnet sitt eget fotostudio hvor hun konsentrerte seg om portrett- og aktfotografering. Da hennes intime og sensuelle aktbilder ble vist i lokalavisen i Seattle, ble hun kritisert for å være en umoralsk og pervers kvinne. Cunningham lot seg ikke stoppe av dette og fortsatte å avbilde mennesker både med og uten klær. Hun ble en svært ettertraktet fotograf og det ble stor pågang for fotostudioet hennes.

I 1917 flyttet hun, ektemannen Roi Partridge og deres tre barn til San Francisco. Gjennom hele 1920-tallet konsentrerte hun seg om botanikk. I to år fotograferte hun kun blomsten magnolia som ble blant hennes mest kjente serie fotografier.

Sammen med Ansel Adams, Edward Weston, Willard Van Dyke og Henry Swift, etablerte hun i 1932 fotografkollektivet f/64. Gruppen var opptatt av det de kalte «det rene fotografiet» (engelsk straight photography). De mente at fotografi skulle være «rent» og dokumentere den ekte virkeligheten.

Fra 1932 til 1936 fotografere Cunningham kjente kulturpersonligheter for Vanity Fair i tillegg til sin egen praksis med studiofotografering.

Fra midten av 1940-tallet og frem til sin død i 1976, jobbet hun som professor i avdelingen for fotokunst ved California School of Fine Arts.

Cunningham, Imogen (foto: Den uoppredde sengen)

Imogen Cunningham. Den uoppredde sengen. Fotografi, 1957.

Av /KF-arkiv ※.

Utmerkelser

  • 1967: Fellow, American Academy of Arts and Science.
  • 1970: Guggenheim fellowship, Creative Arts for Photography.
  • 1973: Årets kunstner, San Francisco Art Commission.
  • 2004: Innskrevet i Hall of Fame, International Photography Hall of Fame and Museum.

Fotobøker

  • Imogen!: Imogen Cunningham, Photographs 1910-1973. Seattle, University of Washington Press (1974)
  • Imogen Cunningham: Photographs. Seattle, University of Washington Press (1975)
  • After Ninety. Seattle, University of Washington Press (1977)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg