.

Ikast-Brande kommune ligger omtrent midt på Midtjylland i Danmark og tilhører Region Midtjylland. Den hadde 41 885 innbyggere i 2022 og har et areal på 734 kvadratkilometer.

Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåingen av kommunene Ikast, Brede og Snee. Den vestlige delen av kommunen består av hedesletter der enkelte morenebakker hever seg høyt over terrenget, som Isen Bjerg. Ikast og Herning er sentrum for den midtjyske tekstilindustrien, en bransje som er under utflytting til Øst-Europa der lønningene er lavere. Vindmøllefabrikken Bonus Energy har hovedkontor i Brande, mens småkakefabrikken Kelsen i Nørre Snede eksporterer til omkring hundre land.

Kommunens fem største byer etter folketall i 2017 (innbyggertall i parentes):

  • Ikast (15 462)
  • Brande (7207)
  • Bording (2385)
  • Engesvang (2030)
  • Nørre Snede (1848)

Kommunens administrasjonssenter ligger i Ikast.

Ikast

Ikast er en by og kommunesentrum i Ikast-Brande kommune. Byen oppsto ved anleggelsen av hovedveiene og jernbanen på slutten av 1800-tallet, og stasjonsbyen vokste sammen med gamle Ikast kirkeby. Ikast romanske kirke brant i 1904, og ble erstattet i 1907 med en ny kirke, bygget på samme sted. Den historisk dominerende tekstil- og konfeksjonsindustrien har gitt området økenavnet «Ulljylland» og innbyggerne «ulljyder.» Videre finnes tre- og noe metallindustri. Byen er kjent for sine mange skulpturer i det åpne byrommet, men også for eliteidrett (håndball, fotball).

Brande

Brande er kjent for betydelig tekstil- og konfeksjonsindustri og en av Danmarks tre store vindmøllefabrikker, Siemens Wind Power, har hovedkontor her. Mange husgavler i byen er utsmykket med murmalerier utført av danske kunstnere. Brande kirke er byens eldste bygning, det romanske koret og skipet er fra omkring 1175. Brande Museum har lokalhistoriske utstillinger, våpensamling og myntsamling. I nærheten ligger Søby Brunkulslejer, som i tiden etter andre verdenskrig bidro til sterk vekst i folketallet.

Nørre Snede

Nørre Snede kirke i romansk stil ble oppført på slutten av 1100-tallet, døpefonten i granitt med løverelieffer regnes som en av Danmarks mest fornemme. Småkakefabrikken DCI (tidligere Kelsen) er blant verdens største i bransjen, ble grunnlagt i 1933 og er byens dominerende virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg