Idrett i Finland

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Matti Nykänen etter triumfen i Holmenkollen under verdensmesterskapet i Oslo 1982, hans første store seier.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

I 1920-årene var Finland den dominerende løpsnasjonen på langdistansene med utøvere som Paavo Nurmi (9 OL-gull) og Ville Ritola (5 OL-gull) og litt tidligere Hannes Kolehmainen (4 OL-gull). Senere ble Lasse Virén olympisk dobbeltvinner både 1972 og 1976. Finske spydkastere har alltid vært å regne med og har tatt i alt 26 OL-medaljer for begge kjønn, derav 9 gull.

Store finske langrennsløpere har vært Veli Saarinen, Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta, Juha Mieto og Mika Myllylä, på kvinnesiden Marja-Liisa Kirvesniemi og Marjo Matikainen. I 1950-årene revolusjonerte finnene hoppsporten gjennom sin nye og dristigere hoppstil, og senere kom bl.a. Veikko Kankkonen, Matti Nykänen, kanskje verdens beste hopper gjennom tidene, Toni Nieminen og Janne Ahonen. I kombinert har finnene navn som Heikki Hasu, Rauno Miettinen og Samppa Lajunen. I nyere tid har Finland, tross sin lite kuperte topografi, også gjort det bra i alpine skigrener, freestyle og snøbrett. I skiskyting var Heikki Ikola en god løper i 1970-årene. Finnenes beste skøyteløper har vært Clas Thunberg i 1920- og delvis 1930-årene.

Ishockey er en stor idrett i Finland, og i 1995 klarte finnene å vinne VM for første og hittil eneste gang. Boball, en finsk form for baseball, er populært. Finsk fotball har hatt vanskeligheter med å hevde seg, og Finland kvalifiserte seg til et sluttspill for første gang i EM i 2021.

Finnene har alltid hatt en stor motorinteresse med formel 1-kjørere og rallykjørere helt i verdenstoppen. I formel 1 har både Keke Rosberg og Mika Häkkinen blitt verdensmestere, og verdenskjente rallynavn er bl.a. Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen og Marcus Grönholm med i alt 10 VM.

Sommer-OL 1952 ble arrangert i Helsinki. Finlands store vinterarrangement er Lahtispelen i nordiske skigrener fra 1923. Ski-VM ble arrangert i Lahti 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 og 2001, siste gang dessverre preget av den store dopingskandalen i langrenn hvor seks finske langrennsløpere ble tatt, bl.a. de tidligere verdensmestrene Harri Kirvesniemi og Mika Myllylä.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg