I 1920-årene var Finland den dominerende løpsnasjonen på langdistansene med utøvere som Paavo Nurmi (9 OL-gull) og Ville Ritola (5 OL-gull) og litt tidligere Hannes Kolehmainen (4 OL-gull). Senere ble Lasse Virén olympisk dobbeltvinner både 1972 og 1976. Finske spydkastere har alltid vært å regne med og har tatt i alt 26 OL-medaljer for begge kjønn, derav 9 gull.

Store finske langrennsløpere har vært Veli Saarinen, Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta, Juha Mieto og Mika Myllylä, på kvinnesiden Marja-Liisa Kirvesniemi og Marjo Matikainen. I 1950-årene revolusjonerte finnene hoppsporten gjennom sin nye og dristigere hoppstil, og senere kom bl.a. Veikko Kankkonen, Matti Nykänen, kanskje verdens beste hopper gjennom tidene, Toni Nieminen og Janne Ahonen. I kombinert har finnene navn som Heikki Hasu, Rauno Miettinen og Samppa Lajunen. I nyere tid har Finland, tross sin lite kuperte topografi, også gjort det bra i alpine skigrener, freestyle og snøbrett. I skiskyting var Heikki Ikola en god løper i 1970-årene. Finnenes beste skøyteløper har vært Clas Thunberg i 1920- og delvis 1930-årene.

Ishockey er en stor idrett i Finland, og i 1995 klarte finnene å vinne VM for første og hittil eneste gang. Boball, en finsk form for baseball, er populært. Finsk fotball har hatt vanskeligheter med å hevde seg, og Finland har aldri kvalifisert seg til et sluttspill i EM eller VM.

Finnene har alltid hatt en stor motorinteresse med formel 1-kjørere og rallykjørere helt i verdenstoppen. I formel 1 har både Keke Rosberg og Mika Häkkinen blitt verdensmestere, og verdenskjente rallynavn er bl.a. Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen og Marcus Grönholm med i alt 10 VM.

Sommer-OL 1952 ble arrangert i Helsinki. Finlands store vinterarrangement er Lahtispelen i nordiske skigrener fra 1923. Ski-VM ble arrangert i Lahti 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 og 2001, siste gang dessverre preget av den store dopingskandalen i langrenn hvor seks finske langrennsløpere ble tatt, bl.a. de tidligere verdensmestrene Harri Kirvesniemi og Mika Myllylä.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.