Veni/iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Calgary er en by i Canada, sør i provinsen Alberta, nær foten av Rocky Mountains, ved sammenløpet av Bow River og Elbow River, 1045 meter over havet. Byen har 1 239 200 innbyggere (2016), med forsteder 1 392 609 innbyggere (2016). Calgary er en av Canadas raskest voksende storbyer.

Byen er et trafikknutepunkt og et viktig handels- og finansielt senter i Canadas rikeste petroleumsproduserende område.

En betydelig del av næringslivet i byen er tilknyttet petroleumsvirksomheten. Før nedgangsperioden i 1980-årene var 70 prosent av yrkesbefolkningen og nær 500 bedrifter tilknyttet bransjen. I løpet av 1993 hadde næringen tatt seg opp igjen. Industrien omfatter oljeraffinerier, møller, slaktehus og annen industri knyttet til foredling av landbruksvarer, samt maskin- og metallindustri.

Calgary har to universiteter. Byen har zoologisk hage og er kjent for den årlige landbruksmessen Calgary Stampede. Turismen er betydelig.

Calgary har navn etter grenda Calgary på øya Mull, Skottland.

Calgary ble grunnlagt som et fort for det kongelige kanadiske ridende politi i 1875. Byen vokste frem som et senter for de omkringliggende jordbruksdistrikter etter jernbanens ankomst i 1883. Funn av olje og gass i den nærbeliggende Turner Valley i 1914 og i Leduc nær Edmonton i 1947 stimulerte den økonomiske ekspansjonen og gjorde byen til et senter for oljeindustrien.

Calgary arrangerte de olympiske vinterleker 1988 og er særlig kjent for sin raske innendørs skøytebane hvor det er satt mange verdensrekorder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.