Veni/iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Calgary, by i Canada, sørlige Alberta, nær foten av Rocky Mountains, ved sammenløpet av Bow og Elbow Rivers, 1032 moh.; 988 200 innb. (2006), med forsteder 1 079 300 innb. (2006). En av Canadas raskest voksende storbyer. Trafikknutepunkt. Viktig handels- og finansielt senter i Canadas rikeste petroleumsproduserende område.

En betydelig del av næringslivet i byen er tilknyttet petroleumsvirksomheten; før nedgangsperioden i 1980-årene var 70 % av yrkesbefolkningen og nær 500 bedrifter tilknyttet bransjen. I løpet av 1993 hadde næringen igjen tatt seg opp. Industrien omfatter oljeraffinerier, møller, slaktehus og annen industri knyttet til foredling av landbruksvarer, samt maskin- og metallindustri. To universiteter. Zoologisk hage. Kjent for den årlige landbruksmessen Calgary Stampede.

Grunnlagt som et fort for det kongelige kanadiske ridende politi 1875. Vokste frem som et senter for de omkringliggende jordbruksdistrikter etter jernbanens ankomst 1883. Funn av olje og gass i den nærbeliggende Turner Valley (1914) og Leduc (1947) nær Edmonton stimulerte den økonomiske ekspansjonen og gjorde byen til et senter for oljeindustrien. Calgary arrangerte de olympiske vinterlekene 1988 og er særlig kjent for sin raske innendørs skøytebane hvor det er satt mange verdensrekorder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.