Messel

Den tyske maurslukeren Eotamandua joresi Storch, 1981 fra Grube Messel
. fri
De oppbevarte fargene i fjærene på denne fuglen (Parargornis messelensis Mayr, 2003) er på grunn av bakterier. Denne fuglen var muligens en forfar til kolibrier.
. fri

En verdenskjent lokalitet i Tyskland hvor det er funnet tusenvis av fantstisk godt oppbevarte fossiler fra Eocene-tiden (47 millioner år siden). Lokaliteten er en UNESCO Verdensarv-lokalitet.

Lokaliteten er i bunnen av en stor brunkullgruve i nærheten av Darmstadt. Fossilene er oppbevart i en oljeskifer som ble dannet på bunnen av en innsjø i et stort vulkankrater. Disse fossilene ble oppdaget for over 100 år siden, men kunne ikke tas vare på fordi bergarten smuldrer til støv når den tørker. På 1970-tallet oppfant man en metode for å erstatte all steinmateriale med plastmaterialer. Dette gjorde at bein og andre deler av fossiler ble lett synlige og kunne studeres i detalj. De studeres også ved røntgenbilder. Store innsamlinger har blitt gjort, og det har vist seg at alle slags dyregrupper som levde ved vannet har blitt oppbevart. Dermed kan man rekonstruere livsmiljøet rundt vannet med stor grad av nøyaktighet.

Miljø:

Den opprinnelige innsjøen lå i et vulkankrater som med mellomrom slapp fra seg større mengder CO2. Når en slik boble kom opp av vannet, kvalte den alt liv som var i nærheten, og sørget for at de døde dyrene sank til bunnen umiddelbart. Bunnen var anoksisk (manglet oksygen), så når dyret lå på bunnen var det ingen åtseletere som kunne spise det opp. Det eneste som levde her var bakterier. Deres vekst på dyrene har i mange tilfeller resultert i oppbevaring av pattedyrpels og fuglefjær.

Fossilene man har funnet er typiske for tropisk regnskog; insekter som vandrende blader (slektning av vandrende pinne) og tropiske cikader, planter man idag finner i tropisk sør-Amerika, skilpadder og krokodiller som trenger 25-30oC for å formere seg. Regnskogsmiljøer er ekstremt sjeldne å finne fossilt fordi den biologiske omsetningen er så rask at ingen organiske rester blir begravet.

Det beste med denne lokaliteten er at den bevarer et helt økosystem fra planter og sopp til fisker, krypdyr, fugler og pattedyr.

Mange av dyrene levde i innsjøen, som store mengder fisk, frosk, skilpadder, krokodiller og oterliknende pattedyr, men mange levde over den, som mange insekter, fugler og flaggermus (som er blant de vanligste fossiler man finner). I trærne fantes øgler og mange slanger og en og annen primat (se IDA). Sjeldnere finner man landlevende pattedyr som insektetere, gnagere og primitive hester. Rovdyr er svært sjeldne.

De fleste dyrene har slektninger i Nord-Amerika, men iblant finner man representanter for grupper man ikke forventet i Europa. F. eks er det funnet både en maursluker, en tapir og flere pungdyr.

Referanser:

Gruber, G. & Micklich, N. (2007): Messel - Treasures of the Eocene. Hessisches Ladesmuseum Darmstadt. 160 s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg