ICQ

Artikkelstart

ICQ er en av verdens første frittstående tjenester for å utveksle direktemeldinger på internett. Navnet uttales slik at det høres ut som den engelske frasen “I seek you”. ICQ ble utviklet i 1996 av det israelske selskapet Mirabilis og lansert for første gang november samme år. Tjenesten ble solgt til amerikanske AOL i 1998 og videre til russiske Mail.ru Group i 2010.

Faktaboks

Etymologi
engelsk I Seek You, ‘jeg søker deg’

Tjenesten ble først lansert som en applikasjon som kunne lastes ned gratis på en datamaskin. Mail.ru har senere introdusert en mobilapplikasjon for tjenesten. I 2016 ble kildekoden til applikasjonen på den stasjonære klienten gjort tilgjengelig på github.com. I 2020 ble en ny versjon av ICQ lansert. I 2018 ble det avslørt at ICQ hadde gitt russisk etterretning tilgang til direktemeldinger før enhetene som ICQ var installert på hadde blitt konfiskert.

ICQ var en av de største tjenestene for direktemeldinger rundt årtusenskiftet målt i antall brukere. I dag har den langt færre brukere selv om den inntil nylig er populær i land som Russland og Hong Kong. ICQ sin måte å sende direktemeldinger på fikk stor innflytelse på senere tjenester som for eksempel AIM og sosiale medier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Asbjørn Floden

Historien til ICQ bør inkludere at det ble kjøpt av et russisk selskap i 2010.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for kommentar! Du har helt rett i at denne teksten er utdatert. Den vil bli gjennomgått og oppdatert. Hilsen Jostein i leksikonredaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg