Hydractinia

Artikkelstart

Hydractinia er en slekt av småmaneter (Hydrozoa) i ordenen hydroider innen underorden Anthomedua.

Faktaboks

Uttale
hydractˈinia
Også kjent som
Eremittkrepshydroide
Vitenskapelig navn
Hydractinia
Beskrevet av
van Beneden, 1841

Den lever i kolonier som danner en sammenhengende, kitinaktig skorpe skilt ut av et tett nettverk av fine kanaler. Opp fra den sammenhengende skorpen vokser polyppene opp enten enkeltvis eller med forgreninger. Kolonien vokser på blant annet på steiner og sneglehus. Selve polyppene mangler et beskyttene kitinhylster.

Eremittkrepshydroide (latinsk navn: Hydractinia echinata) er en art som finnes på sneglehus som er tatt i bruk av eremittkreps. Kolonien vokser ofte frem over åpningskanten på sneglehuset, så dette etter hvert blir noe større. Selve polyppene til hydroiden er mindre enn 1 centimeter høye.

Forholdet mellom eremittkrepsen og Hydractinia er et typisk eksempel på symbiose. Krepsen blir beskyttet av polyppenes nesleceller, som danner særlig sterke batterier på forsvarsindividene i kanten av koloniene, likesom Hydractinia får bedre livskår ved det sterke vannskiftet som følger med krepsens livlige åndedrett og omstreifende levesett. Rester fra krepsens måltider kommer polyppens næringsindivider til gode.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Hydractinia
Hydractinia
Artsdatabanken-ID
129737
GBIF-ID
2265855

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg