Faktaboks

Hunsfoss kraftverk
Hunsfos kraftverk
Hunsfoss kraftverk i Vennesla kommune, Agder. Kraftverket ligger nedenfor Hunsfossen, ved tidligere Hunsfos Fabrikker.
.

Hunsfoss kraftverk er et elvekraftver i elva Otra i Vennesla kommune, Agder.

Kraftverket utnytter et fall på 13,5 meter fra inntaksbasseng i elva like ovenfor kraftstasjonen. Den første kraftproduksjonen i Hunsfossen startet i 1897. Dette anlegget ble i 1926 utvidet og modernisert. I 1964 ble det bygget et nytt kraftverk i Otras vestre løp. Dette ble modernisert i 2013, og det gjenværende kaplan-aggregatet kjøres i dag som flomkraftverk.

I 2008 ble det bygget en helt ny kraftstasjon med ny dam og flomluker i Otras østre løp. Denne nye stasjonen er bestykket med en kaplan-aggregat med en maksimal ytelse på 15 MW. Samlet ytelse på de to stasjonene i østre og vestre løp er 25 MW. Midlere årsproduksjon er 142 GWh.

Hunsfoss kraftverk var helt til 1982 en del av Hunsfos Fabrikker, men ble da solgt til Statkraft, som året etter videresolgte til Vest-Agder Energiverk. Nåværende eier er Agder Energi Produksjon AS, som er et datterselskp av Agder Energi AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg