Faktaboks

Hudiksvall

Hudik

Etymologi

opprinnelig Huvudvik; vall 'grasbakke'

Uttale

h'udiksvall

Hudiksvall
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hudiksvall er en by og kommune i Hälsingland i Sverige, 120 km nord for Gävle.

Byen

Hudiksvall tettsted har 16 600 innbyggere (2020). Hudiksvall er en industri- og handelsby, og en viktig eksporthavn for skogsprodukter. Den tradisjonelle treindustrien ble i siste del av 1900-tallet supplert av kabel- og kranproduksjon. Byen ble anlagt i 1582 og brent av russerne i 1721. I byen ligger Hälsinglands museum.

Kommunen

Iggesund

Kommunen har sterke treforedlings- og treindustritradisjoner. Iggesund Paperboard er kommunens største industribedrift.

Hudiksvall kommune tilhører Gävleborgs län. Den har et areal på 2498 km2 og 37 700 innbyggere (2022). Landskapet er kupert med dalfører hovedsakelig i retning nordvest–sørøst. Kysten er her sterkt innskåret. Innsjøene Sördellen og Norrdellen ligger i midtre del av kommunen, i et bekken dannet i forbindelse med et meteorittnedslag for 220–250 millioner år siden.

Tettstedet Iggesund er et gammelt industristed, og bruksherregården fra midten av 1700-tallet finnes fortsatt. Bruket, der det i dag framstilles cellulose, papir, finér, ferdighus og mer, er fortsatt en betydelig arbeidsgiver. Ved Sördellen ligger det mindre tettstedet Delsbo. Uthavnen Agö i skjærgården er en kjent ankerplass, og var tidligere et betydelig fiskerleie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg