Honoré Daumier

Faktaboks

Honoré Daumier
Uttale
dåmjˈe
Født
1808
Død
1879

Honoré Daumiers tegning (etter et forlegg av Charles Philipon) av Ludvig Filip som en pære ble en av 1800-tallets store karikaturer. Fra vittighetsbladet Le Charivari.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Honoré Daumier var en fransk maler, grafiker, skulptør og karikaturtegner. Daumier vakte først oppmerksomhet ved sine litografier i La Caricature i 1831–1835, der han bidrog med politisk satire i form av groteske portretter.

I 1835 ble slike bilder forbudt ved lov. Daumier fortsatte frem til februarrevolusjonen i 1848 med skildringer av de fattige og av det lavere borgerskap i Le Charivari, bilder preget av dyster humor. Etter 1848 kunne Daumier igjen ta for seg politiske emner. I alt har han utført mer enn 4000 litografier. Ved sin hån over de profesjonelle samfunnsvoktere, lovens håndhevere, dommere, advokater og jurymenn, og ved sin medfølelse med de lidende og ensomme, er hans karikaturer mer enn en blodig satire. De er også gripende samfunnsskildringer.

Hans malerier har en monumental virkning, som han oppnådde ved fordeling av lys- og skygge. En dyster tone forsterker en melankolsk virkning. Den innbilt syke står i parodisk kraft på høyde med Molière. Noen av hans mest kjente malerier er Republikken (1848, Musée d'Orsay, Paris), Kobberstikksamleren (1860, Petit Palais, Paris), Crispin og Scapin (1860, Musée d'Orsay), Vaskekonen (1863, Musée d'Orsay) og Don Quijote (1868, Neue Pinakothek, München).

Hans syn på menneskene kommer ikke minst frem i skildringene av Don Quijote. Som maler ble han først anerkjent ved Verdensutstillingen i Paris i 1900 og ved Daumier-utstillingen i 1901.

Daumier arbeidet også som skulptør, det mest kjente arbeid er statuetten av Ratapoil (omkring 1850, National Gallery of Art, Washington), en karikatur av Napoleon 3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg