Holsnøy

Holmeknappen, et tidligere knutepunkt på Holsnøy
Holmeknappen, et tidligere knutepunkt på Holsnøy.
Holmeknappen, et tidligere knutepunkt på Holsnøy
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Holsnøy er ei øy i Alver kommune, Vestland fylke. Øya ligger nordvest for Bergen, mellom Askøy og Radøy, og er 88,8 km2 stor. I 2017 hadde øya 7500 innbyggere, og den utgjorde da størstedelen av den tidligere kommunen Meland med 94 prosent av kommunens befolkning og 96 prosent av arealet. Terrenget er småkupert, og det høyeste punktet på Eldsfjellet måler 324 meter over havet. Landskapet er myrlendt og rikt på større og mindre vann. Strandlinjen er enkelte steder sterkt innskåret.

Faktaboks

Også kjent som
Holsnøyni

Bosetningen er tettest i sørøst omkring det tidligere kommunesenteret Frekhaug, likeledes langs Herdlefjorden i sørvest. Det er fastlandsforbindelse ved fylkesvei 564 via Krossnessundbrua til Flatøy og videre langs E39, både over Hagelsundbrua nordøstover til Knarvik og over Nordhordlandsbrua sørøstover til Bergen. I Frekhaug tettsted ligger Nordhordland Folkehøgskole.

Navn

Navnet har samme betydning som Halsnøya i Kvinnherad og sikter til en innknipning øya har i strandlinjen i området Bratshaug/Husebø/Sætre nordvest på øya.

Kart

Holsnøy
Holsnøy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg