Radøy (øy)

Radøy. Utsikt vestover mot Manger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Radøy er ei langstrakt øy i Alver kommune, Vestland fylke. Radøy ligger mellom Hjeltefjorden/Mangersfjorden/Radfjorden i sørvest og Hoplandsosen/Fosnstraumen/Grunnesundet/Radsundet i nordøst. Øya har et areal på 110,7 kvadratkilometer med i alt 6176 innbyggere (2017).

Faktaboks

Også kjent som

Radøyni

Radøy er relativt lav med spredte knauser og åsrygger opp til 217 meter over havet (Morkefjellet). Kystlinjen er sterkt oppskåret. Øya er til dels ganske frodig, særlig i nordvest, og det er plantet atskillig skog. Siden 1958 har den hatt direkte samband med fastlandet (Lindåshalvøya) ved hengebro over Alverstraumen.

Til 1964 var øya delt mellom de daværende kommunene Alversund, Hordabø, Manger, Sæbø, Lindås og Austrheim. Fra 1964 til 2020 lå Radøy i Radøy og Lindås kommuner, bare sørspissen (Soltveit krets) lå i Lindås.

Bosetning

Bosetningen er jevnt fordelt på Radøy. Her ligger kommunens tre tettsteder (innbyggertall 2016): Austmarka (392) på østsiden av øya og administrasjonssenteret Manger (1095) og Haugland (Bøvågen; 438) på vestsiden av øya.

Samferdsel

Fylkesvei 565 knytter Radøy til fastlandet ved bro over Alverstraumen til Lindåshalvøya i sør, og ved bro over Fosenstraumen til Austrheim i nord.

Navn

Navnet kommer av norrønt rǫð, 'grusrygg, ra'.

Kart

Radøy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg