Ullandhaug er et område i Stavanger sørvest for bysenteret, Hillevåg bydel, og herfra har en glimrende utsikt over Jæren, Stavanger og havet; likeledes mot fjellene i Ryfylke. Toppen på Ullandhaug (139 meter over havet) var Stavangers høyeste punkt fram til kommunesammenslåingen med Finnøy og Rennesøy i 2020.

På Ullandhaug ligger blant annet Universitetet i Stavanger, International Research Institute of Stavanger A/S (IRIS), Oljedirektoratet og et 64 meter høyt telekommunikasjonstårn, Ullandhaugtårnet.

Rundt toppen er det funnet rester av et større gårdsanlegg fra eldre jernalder, utgravd i 1967 og 1968. I 1970-årene ble det på de gamle hustuftene rekonstruert to langhus, som skal vise hvordan folk levde i Norge i jernalderen. Atskillig skog er plantet rundt toppen.

Førsteleddet av navnet er av gudenavnet Ull og land, antagelig opprinnelig et gårdsnavn.

Kart

Ullandhaug
Ullandhaug
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev arne kvitrud

Ullandhaug er ikke bare en haug, det er også en gammel gård og en tidligere bydel (som nå er et område i Hillevåg bydel). Universitetet og Rogalandsforskning ligger derfor ikke ved Ullandhaug, men på Ullandhaug.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg