Henrik Johnsen Hjartøy var en fremtredende sosialist i norsk bibliotekhistorie. Han var sønn av gårdbruker Ole Johnsen Hjartøy og begynte i verkstedlære. Han ble deretter kontorist i Dampskipsselskapet og ansatt som assistent ved Deichmanske bibliotek i Oslo i 1913. Blant 33 søkere ble Hjartøy ansatt som biblioteksjef på Rjukan bibliotek i 1917. Fra 1936 ble han katalogsjef ved Deichmanske bibliotek og overtok som biblioteksjef samme sted fra 1946. Han gikk av i 1962, 70 år gammel.

Hjartøy var med og stiftet Bodø sosialistiske ungdomslag i 1911, medlem av Det norske Arbeiderparti (DNA). Med partikløyvinga i 1923 ble han med den kommunistiske fløy og var med og stiftet Norges kommunistiske parti. Han trådte ut av N.K.P. i 1925 og gikk inn i DNA igjen og representerte dette partiet i Tinn herredsstyre 1920-26 og 1932-36. En periode var han medlem av formannskapet, også medlem av skolestyret i flere år. Hjartøy var fagorganisert siden 1917 og var formann i Norsk bibliotekforening fra 1934 til 1936. Fra 1960 var han leder i bibliotekstyret i Bærum.

Rjukan bibliotek ble under hans ledelse et velrenommert bibliotek, og han skaffet til veie en betydelig samling av litteratur fra arbeiderbevegelsens teori og historie under benevnelsen «Det Røde Bibliotek».

Ved siden av jobben som katalogsjef på Deichmanske ble han i 1936 arkivar og styreleder i Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek. Han satte straks i gang med å ordne det omfattende arkivmaterialet. Da han ble biblioteksjef på Deichmanske i 1946 sluttet han som daglig leder i Arkivet, men satt som styreleder i samme institusjon fram til sin død i 1971.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.