Hawaiis flagg
Flagget Ka Hae Hawaiʻi ble antatt av kongeriket 29. desember 1845.
Lisens: Gnu FDL
Hawaiis statssegl (1959-)
Av .
Lisens: Gnu FDL

Delstaten Hawaii i USA bruker et flagg med 8 horisontale striper, fra øverst hvitt, rødt, blått, hvitt, rødt, blått, hvitt og rødt. Øverst ved stangen en kanton med Storbritannias flagg.

Flagget

Hawaii var fra 1796 til 1894 et selvstendig kongerike, deretter kortvarig en republikk, til øygruppen ble annektert av USA i 1898 og ble en delstat i 1950. Flagget har overlevd alle omveltninger i statens historie. Kong Kamehameha 1. fikk i 1793 britisk flåtebesøk da HMS Discovery med kaptein George Vancouver ankret opp i Honolulu. Kongen fikk som gave det britiske handelsflagget The red ensign. Dette ble lenge brukt uoffisielt som Hawaiis flagg. Rundt 1810 ble den skotske kaptein Alexander Adams sjef for Hawaiis marine. I 1816 kjøpte han for prins Liholiho (senere Kamehameha 2.) en amerikansk brigg som ble kalt Kaʻahumanu etter dronningen. Adams seilte i 1817 til China med dette skipet, og han skal da ha ført Hawaiis flagg med Union Jack og striper i hvitt, rødt og blått. Adams kan ha vært opphavsmann til Hawaiis flagg, men det kan også ha vært tegnet allerede i 1807 av George Charles Beckley, en annen brite i tjeneste for Kamehameha.

Det britiske innslaget ble beholdt fordi Storbritannia var den ledende stormakt, og en garanti mot russiske forsøk på å sikre seg øygruppen ved å anlegge Fort Elizavetij (Форт Елизаветы) på øya Kauaʻi. Stripene står for de største øyene i Hawaii, og både de og fargene ble valgt fordi de var flaggfarger i verdens mektigste land. Antallet striper var i 1816 ni, senere sju, men åtte ble bestemt i 1843.

Riksvåpen og segl

Kongedømmet Hawaiis riksvåpen (1845-1894)
Hawaii var fra 1796 til 1894 et selvstendig kongerike.

Kongedømmets våpen ble antatt av nasjonalforsamlingen i 1845 under kong Kamehameha 3. Det skal ha vært tegnet av det britiske Colleges of Arms etter oppdrag fra kongens sekretær Timoteo Haʻalilio og hans rådgiver, misjonær William Richards.

Våpenet er et kvadrert skjold. Det har i 1. og 4. felt nasjonalflaggets åtte striper i hvitt, rødt og blått, og i 2., og 3. gule felt herskersymbolet pulo'ulo'u. Idet grønne hjerteskjoldet to krysslagte spyd bak en herskerstav. Skjoldholderne er tvillingbrødrene Kamanawa (sinister) med spyd, og Kameʻeiamoku (dexter) med en fjærprydet kāhili, et kongelig symbol. De to hjalp Kamehameha 1. til å samle øyriket. Over skjoldet kongekronen i gull. Under skjoldet et rødt bånd med mottoet i gullskrift: UA MAU KE EA O KA ʻAINA I KA PONO. 'Landets liv opprettholdes ved rettskaffenhet'.

Våpenet uten krone ble beholdt i republikkens segl, tegnet av Viggo Jacobsen fra Honolulu. Det ble satt inn i en gyllen sirkel med teksten REPUBLIC OF HAWAII øverst og kongedømmets motto nederst. Dette ble beholdt av territoriet fra 1900 og delstaten fra 1959, med de respektive navneendringer og årstall. Delstaten antok 21. august 1959 et statsvåpen med hovedsakelig samme innhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg