Hans Ramberg

Faktaboks

Hans Ramberg
Født
15. mars 1917, Trondheim
Død
7. juni 1998, Uppsala, Sverige

Artikkelstart

Hans Ramberg var en norsk geolog med internasjonal profil som bidro innen forståelsen av kjemiske, strukturelle og tektoniske forhold forbundet med fjellkjededannelse og deformasjon av jordskorpen.

Ramberg har doktorgrad fra Universitetet i Oslo (1943). Han var professor ved universitetene i Chicago (1948–1961), Ouro Preto, Brasil (1960-1961) og Uppsala (1961–1982), og forsket ved Carnegie Geophysical Laboratory, Washington (1952–1955).

Vitenskapelige bidrag

Ramberg arbeidet først med metamorfose av mineraler og bergarter under fjellkjededannelse, med vekt på termodynamikk og basert på feltarbeid på Grønland og i Norge. Videre studerte han folding og strekning (boudinering) av lag i jordskorpen.

I Uppsala bygget han opp det som fortsatt er kjent som Hans Ramberg Tectonic Laboratory, og tok etter hvert i bruk sentrifuger for å modellere prosesser i Jordens indre. Samspillet mellom reologi, gravitasjon og magma sto sentralt i dette arbeidet, i tillegg til modellering av saltstrukturer.

Mot slutten av sin karriere tok Ramberg i bruk datamaskiner og nummerisk modellering av deformasjonsprosesser i jordskorpen.

Ramberg mottok stor internasjonal anerkjennelse, en rekke priser og produserte cirka 90 bøker og publikasjoner, hvorav mange har vært og fortsatt er av stor vitenskapelig betydning innen geologisk forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg