Hans Ramberg

Hans Ramberg, norsk geolog med internasjonal profil som bidro innen forståelsen av kjemiske, strukturelle og tektoniske forhold forbundet med fjellkjededannelse og deformasjon av jordskorpen. Født i Trondheim, doktorgrad fra Universitet i Oslo (1943), Professor ved Universitetene i Chicago (1948-1961), Ouro Preto (1960-61) og Uppsala (1961-82), og forsket ved Carnegie Geophysical Laboratory, Washington (1952-55).

Faktaboks

Uttale

Født: 15. mars 1917

Død: 7. juni 1998

Ramberg arbeidet først med metamorfose av mineraler og bergarter under fjellkjededannelse, med vekt på termodynamikk og basert på feltarbeid på Grønland og i Norge. Videre studerte han folding og strekning (boudinering) av lag i jordskorpen. I Uppsala bygget han opp det som fortsatt er kjent som Hans Ramberg Tectonic Laboratory, og tok etter hvert i bruk sentrifuger for å modellere prosesser i jordens indre. Samspillet mellom reologi, gravitasjon og magma sto sentralt, i tillegg til modellering av saltstrukturer. Mot slutten av sin karriere tok Ramberg i bruk datamaskiner og nummerisk modellering av deformasjonsprosesser i jordskorpen.

Ramberg mottok stor internasjonal anerkjennelse, en rekke priser og produserte ca. 90 bøker og publikasjoner, hvorav mange har vært og fortsatt er av stor vitenskapelig betydning innen geologisk forskning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg