Faktaboks

Hannes Meyer
Uttale
mˈaiər
Født
1889
Død
1954

Hannes Meyer var en sveitsisk arkitekt. Både i sin praksis og som lærer hevdet han arkitekturens sosiale og politiske forpliktelse og ble én av funksjonalismens mest kompromissløse ideologer. Han var forkjemper for et rasjonalistisk og sosialistisk arkitektursyn, og definerte arkitektur som funksjon x økonomi.

Meyer ble utdannet ved Bewerbeschule i Basel og i Berlin. I 1927 ble han ansatt av Walter Gropius som leder av arkitektavdelingen ved Bauhausskolen, og etterfulgte i 1928 denne som leder av skolen. Han ble i 1930 avsatt og måtte på grunn av sitt radikale politiske engasjement forlate Tyskland. Han flyttet til Sovjetunionen, og tok med seg 12 av skolenes studenter. Her arbeidet han med undervisning, byggprosjektering og byplanlegging frem til 1936, da han dro tilbake til Geneve før han i 1938 emigrerte til Mexico. Her arbeidet han for den meksikanske regjeringen og ble professor og leder av det nyopprettede Arkitekturakademiet og direktør for et forlagshus. Han vendte tilbake til Sveits i 1949, der han døde i 1954.

Hans viktigste arbeider som praktiserende arkitekt er fagforeningsskolen i Bernau ved Berlin og et større boligområde i Dessau-Törten. Begge arbeidene, som ble ferdigstilt i 1930, ble utført med deltagelse av skolens studenter, i tråd med Meyers oppfatning om at undervisning i arkitektur bare kunne skje i kontakt med praktisk bygging.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ivo Pannaggi: Bauhaus femti år, «Kunst og kultur» 1968 ss. 70 og 79;
  • C. Schnaidt: Hannes Meyer: Bauen, Projekte und Schriften, Teufen 1965, engelsk oversettelse London og New York 1965.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg