Hannes Meyer

Faktaboks

Hannes Meyer
uttale:
mˈaiər
født:
1889
død:
1954

Hannes Meyer var en sveitsisk arkitekt, utdannet ved Bewerbeschule i Basel og i Berlin. Både i sin praksis og som lærer hevdet han arkitekturens sosiale og politiske forpliktelse og ble én av funksjonalismens mest kompromissløse ideologer. Han var for­kjemper for et ra­sjonalistisk og so­si­a­listisk arkitektursyn, og definerte ar­ki­tek­tur som funksjon x økonomi.

Meyer ble i 1927 ansatt av Gropius som leder av arkitektavdelingen ved Bauhausskolen, og etterfulgte i 1928 denne som leder av skolen. Han ble i 1930 avsatt og måtte på grunn av sitt radikale politiske engasjement forlate Tyskland. Han flyttet til Sovjetunionen, og tok med seg 12 av skolenes studenter. Her arbeidet han med undervisning, byggprosjektering og byplanlegging frem til 1936, da han dro tilbake til Geneve før han i 1938 emigrerte til Mexico. Her arbeidet han for den meksikanske regjering og ble professor og leder av det nyopprettede Arkitekturakademiet og direktør for et forlagshus. Han vendte tilbake til Sveits i 1949, der han døde i 1954.

Hans viktigste arbeider som praktiserende arkitekt er fagforeningsskolen i Bernau ved Berlin og et større boligområde i Dessau-Törten. Begge arbeidene, som ble ferdigstilt i 1930, ble utført med deltagelse av skolens studenter, i tråd med Meyers oppfatning om at undervisning i arkitektur bare kunne skje i kontakt med praktisk bygging.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ivo Pannaggi: Bauhaus femti år, «Kunst og kultur» 1968 ss. 70 og 79;
  • C. Schnaidt: Hannes Mey­er: Bauen, Projekte und Schriften, Teufen 1965, engelsk oversettelse London og New York 1965.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg