Hærens transformasjons- og doktrinekommando

Artikkelstart

Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK) var en tidligere avdeling (styrings- og kommandolinje) i Hæren, etablert i 2004 i forbindelse med moderniseringen av Forsvaret og omorganiseringen av Hæren. TRADOK ble nedlagt i 2010.

TRADOK ble opprettet som ledd i omorganiseringen av Hæren i første halvdel av 2000-tallet. Bakgrunnen var dels at Hærstaben ble redusert og fordi både den krevende omleggingen til den nye innsatshæren spesielt og de militærfaglige endringene generelt krevde styrket kapasitet. TRADOK fikk hovedansvaret for utvikling og eksperimentering i Hæren med tanke på å sikre en rask overgang fra en mobiliseringshær til en mer fleksibel innsatsrettet hær. TRADOK skulle bidra til å utvikle, tilpasse og implementere nye konsepter for doktrine, strukturutvikling og materiell. Dette skjedde blant annet ved Combined Arms Battle Laboratory (COMBATLAB) på Elverum.

Avdelingen ble lagt til Linderud i Oslo, samlokalisert med det faglige miljøet ved Krigsskolen (KS); skolen som avdeling inngikk da i TRADOK. Deler av TRADOK ble lokalisert til Terningmoen i Østerdalen. Der inngikk også Hærens kampskole i TRADOK.

TRADOK var den ene av tre styringslinjer i Hæren ved siden av Hærens styrker (HSTY) og Hærens jegerkommando (HJK). Fra 2010 er funksjonene til TRADOK overtatt dels av Hærens våpenskole (HVS), dels av Hærestaben (HST). TRADOK ble ved etableringen ledet av generalmajor Robert Mood.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg