Hærens transformasjons- og doktrinekommando

Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK); tidligere avdeling (styrings- og kommandolinje) i Hæren, etablert i 2004 i forbindelse med moderniseringen av Forsvaret og omorganiseringen av Hæren; nedlagt i 2010.

TRADOK ble opprettet som ledd i omorganiseringen av Hæren i første halvdel av 2000-tallet. Bakgrunnen var dels at Hærstaben ble redusert og fordi både den krevende omlaggingen til den nye innatshæren spesielt og de militærfaglige endringene generelt krevde styrket kapasitet. TRADOK fikk hovedansvaret for utvikling og eksperimentering i Hæren med tanke på å sikre en rask overgang fra en mobiliseringshær til en fleksibel innsatshær. TRADOK skulle bidra til å utvikle, tilpasse og implementere nye konsepter for doktrine, strukturutvikling og materiell. Dette skjedde blant annet ved Combined Arms Battle Laboratory (COMBATLAB) på Elverum.

Avdelingen ble lagt til Linderud i Oslo, samlokalisert med det faglige miljøet ved Krigsskolen (KS); skolen som avdeling inngikk i TRADOK. Deler av TRADOK ble lokalisert til Terningmoen i Østerdalen. I TRADOK inngikk også Hærens kampskole.

TRADOK var den ene av tre styringslinjer i Hæren ved siden av Hærens styrker (HSTY) og Hærens jegerkommando (HJK). Fra 2010 er TRADOK etterfulgt av Hærens våpenskole (HVS).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.