Hærens våpenskole

Artikkelstart

Hærens Våpenskole (HVS) er Hærens kunnskapssenter for landoperasjoner, etablert i 2004. Hovedoppgaven er å utarbeide taktikk, teknikk og prosedyrer for landmilitær virksomhet i Norge – og derigjennom bidra til høyest mulig operativ evne i Hæren.

HVS er en utviklings- og utdanningsavdeling, og har hovedansvaret for å utdanne instruktører for Hærens styrkeproduserende avdelinger. Skolen ivaretar alt fagansvar i Hæren unntatt for spesialoperasjoner. Avdelingen har på enkelte områder spesialisert fagansvar for hele Forsvaret.

HVS består av 14 avdelinger, og er lokalisert til Østerdal garnison, med hovedkvarter i Rena leir, og med tilstedeværelse også på Terningmoen ved Elverum og Elverum tekniske verksted. Skolen er direkte underlagt Sjef Hæren (tidligere Generalinspektøren for Hæren, GIH).

Oppgaver

Våpenskolens viktigste oppgave er å støtte Hærens operative leveranser med videreutvikling og oppdatering av utdanningsdokumentasjon, samt å bidra til struktur- og materiellutvikling.

HVS har ansvar for utviklings- og eksperimenteringsarbeid, kurs og øvelser, reglementer og utdanningsprogrammer. Skolen kartlegger også ferdighetsnivå og sertifiserer enkeltsoldater på alle nivå, fra lag til brigadestab. HVS har også en viktig oppgave gjennom fagsjefenes ansvar for å forvalte Hærens kultur og tradisjoner.

Avdelinger

HVS inkluderer Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF), Hærens skole for taktikk og operasjoner (HSTO) og Hærens taktiske treningssenter (HTTS) samt Forsvarets hundeskole (FHS), Forsvarets ABC-vernskole (FABCS) og Forsvarets vinterskole (FVS). Sistnevnte har fagansvar for all landmilitær vintertjeneste i Forsvaret samt søk og redning innen Hæren. Dertil er FVS kompetansesenter for NATO gjennom Norges rolle som et Centre of Exellence for Cold Weather Operations. Markørstyrken Kampeskadronen ble i 2019 overført til Porsanger bataljon.

Hærens våpenskolen består for øvrig av følgende fagavdelinger:

  • Artilleriskolen
  • Etterretning og oppklaringsskolen
  • Ingeniørskolen
  • Logistikkskolen
  • Manøverskolen
  • Sambandsskolen
  • Sanitetsskolen
  • Lagførerskolen

HVS overtok oppgavene til tidligere Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK). Den ble etablert i 2004 som del av omorganiseringen og moderniseringen av Hæren, og nedlagt med virkning fra 2010. Før etableringen av TRADOK gikk den gamle Hærens våpenskole inn som en del av Hærens kampsenter (HKS), etablert i Østerdal garnison i 2006 – sammen med Hærens taktiske treningssenter og Forsvarets vinterskole. I den reetablert HVS ble Hærens ulike fagavdelinger da samlet i ett kompetansemiljø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Gudmund Eiane

Kampeskadronen er nedlagt.

https://forsvaretsforum.no/skal-bli-600-i-porsanger/117461

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg