Hærens våpenskole

Hærens Våpenskole (HVS) er Hærens kunnskapssenter for landoperasjoner, etablert i 2004. Hovedoppgaven er å utarbeide taktikk, teknikk og prosedyrer for landmilitær virksomhet i Norge – og derigjennom bidra til høyest mulig operativ evne i Hæren.

HVS er en utviklings- og utdanningsavdeling, og har hovedansvaret for å utdanne instruktører for Hærens styrkeproduserende avdelinger. Skolen ivaretar alt fagansvar i Hæren unntatt for spesialoperasjoner. Avdelingen har på enkelte områder spesialisert fagansvar for hele Forsvaret.

HVS består av 13 avdelinger, og er lokalisert til Østerdal garnison, med hovedkvarter i Rena leir, og med tilstedeværelse også på Terningmoen ved Elverum og Elverum tekniske verksted. Skolen er direkte underlagt Generalinspektøren for Hæren (GIH).

Sjef for Hærens våpenskole siden 2017 er brigader Jon Morten Mangersnes.

Oppgaver

Våpenskolens viktigste oppgave er å støtte Hærens operative leveranser med videreutvikling og oppdatering av utdanningsdokumentasjon, samt å bidra til struktur- og materiellutvikling. HVS har ansvar for utviklings- og eksperimenteringsarbeid, kurs og øvelser, reglementer og utdanningsprogrammer. Skolen kartlegger også ferdighetsnivå og sertifiserer enkeltsoldater på alle nivå, fra lag til brigadestab. HVS har også en viktig oppgave gjennom fagsjefenes ansvar for å forvalte Hærens kultur og tradisjoner.

Avdelinger

HVS inkluderer markørstyrken Kampeskadronen og Hærens taktiske treningssenter (HTTS) og Hærens skole for taktikk og operasjoner (HSTO) samt Forsvarets vinterskole (FVS). Sistnevnte har fagansvar for all landmilitær vintertjeneste i Forsvaret samt søk og redning innen Hæren. Dertil er FVS kompetansesenter for NATO gjennom Norges rolle som et Centre of Exellence for Cold Weather Operations.

Våpenskolen består videre av følgende fagavdelinger:

  • Artilleriskolen
  • Ingeniørskolen
  • Etterretning og oppklaringsskolen
  • Manøverskolen
  • Sambandsskolen
  • Sanitetsskolen

HVS overtok oppgavene til den tidligere avdelingen Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK), som ble etablert i 2004 som del av omorganiseringen og moderniseringen av Hæren, og nedlagt med virkning fra 2010. Før etableringen av TRADOK gikk den gamle Hærens våpenskole inn som en del av Hærens kampsenter (HKS), etablert i Østerdal garnison i 2006 – sammen med Hærens taktiske treningssenter og Forsvarets vinterskole. I den da reetablert HVS ble Hærens ulike fagavdelinger samlet i ett kompetansemiljø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg