Faktaboks

Gyanendra Bir Bikram Shah Dev
Født
7. juli 1947
Gyanendra Bir Bikram Shah Dev
Gyanendra Bir Bikram Shah Dev
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gyanendra Bir Bikram Shah Dev var konge av Nepal fra 2001 til 2008. Gyanendra var landets siste konge og ble avsatt i 2008. Etter at han ble avsatt, lever han som vanlig borger i Nepal.

Gyanendra er yngre bror av den tidligere kongen Birendra, som i mai 2001 ble skutt og drept, angivelig av sin egen sønn, kronprins Dipendra. Etter brorens dødsfall tok Gyanendra over tronen.

Som overhode for verdens eneste hindu-kongedømme ble kongen av mange undersåtter betraktet som en inkarnasjon av guden Vishnu.

Bakgrunn

Gyanendra tok utdanning i Darjeeling i India og fra Tribhuvan University i Katmandu. Som yngre bror av tronarvingen var han ikke involvert i aktiviteter knyttet til politikk eller styring før han tok over tronen, men var aktiv i miljø- og konserveringsorganisasjoner og var på mange utenlandsreiser.

Avsettelse

Som konge kjempet Gyanendra på to fronter, mot en maoistisk geriljabevegelse og mot landets politiske partier. De politiske partiene hevdet at kongen var i ferd med å gjenopprette eneveldet fra tiden før 1990.

Gyanendra avsatte egenmektig den folkevalgte regjeringen i oktober 2002, men bøyde av og lot en flerpartiregjering overta i juli 2004. Ved det som er blitt betegnet som et «kongelig kupp» avsatte han også denne regjeringen og erstattet den med et rojalistregime i februar 2005.

I 2006 måtte han imidlertid igjen gå tilbake til sin rolle som konstitusjonelt statsoverhode, og i 2007 vedtok nasjonalforsamlingen å oppheve monarkiet i landet. Kongen ble suspendert i januar 2007 og formelt avsatt 28. mai 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg