Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, konge av Nepal 2001-08; landets siste konge. Gyanendra er yngre bror av den tidligere kong Birendra, som i mai 2001 ble skutt og drept, angivelig av sin egen sønn, kronprins Dipendra. Gyanendra kjempet siden på to fronter, mot en maoistisk geriljabevegelse og landets politiske partier, som hevdet at kongen var i ferd med å gjenopprette eneveldet fra tiden før 1990. Gyanendra avsatte egenmektig den folkevalgte regjeringen i okt. 2002, men bøyde av og lot en flerpartiregjering overta i juli 2004. Ved det som er blitt betegnet som et «kongelig kupp» avsatte han også denne regjeringen og erstattet den med et rojalistregime i februar 2005.

I 2006 måtte han imidlertid igjen gå tilbake til sin rolle som kontitusjonelt statsoverhode i 2006, og i 2007 vedtok nasjonalforsamlingen å oppheve monarkiet i landet. Kongen ble suspendert i januar 2007 og formelt avsatt 28. mai 2008.

Da Gyanendra var overhode for verdens eneste hindukongedømme blir kongen av mange undersåtter betraktet som en inkarnasjon av guden Vishnu. Etter at han ble avsatt, lever han som vanlig borger i Nepal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.