Gyanendra Bir Bikram Shah Dev

Faktaboks

Gyanendra Bir Bikram Shah Dev
født:
7. juli 1947

Gyanendra Bir Bikram Shah Dev var konge av Nepal fra 2001 til 2008. Gyanendra var landets siste konge og ble avsatt i 2008. Etter at han ble avsatt, lever han som vanlig borger i Nepal.

Gyanendra er yngre bror av den tidligere kongen Birendra, som i mai 2001 ble skutt og drept, angivelig av sin egen sønn, kronprins Dipendra. Etter brorens dødsfall tok Gyanendra over tronen.

Som overhode for verdens eneste hindu-kongedømme ble kongen av mange undersåtter betraktet som en inkarnasjon av guden Vishnu.

Bakgrunn

Gyanendra tok utdanning i Darjeeling i India og fra Tribhuvan University i Katmandu. Som yngre bror av tronarvingen var han ikke involvert i aktiviteter knyttet til politikk eller styring før han tok over tronen, men var aktiv i miljø- og konserveringsorganisasjoner og var på mange utenlandsreiser.

Avsettelse

Som konge kjempet Gyanendra på to fronter, mot en maoistisk geriljabevegelse og mot landets politiske partier. De politiske partiene hevdet at kongen var i ferd med å gjenopprette eneveldet fra tiden før 1990.

Gyanendra avsatte egenmektig den folkevalgte regjeringen i oktober 2002, men bøyde av og lot en flerpartiregjering overta i juli 2004. Ved det som er blitt betegnet som et «kongelig kupp» avsatte han også denne regjeringen og erstattet den med et rojalistregime i februar 2005.

I 2006 måtte han imidlertid igjen gå tilbake til sin rolle som konstitusjonelt statsoverhode, og i 2007 vedtok nasjonalforsamlingen å oppheve monarkiet i landet. Kongen ble suspendert i januar 2007 og formelt avsatt 28. mai 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg