Gustavsberg er et svensk foretak som produserer sanitærporselen og baderomsinnredninger. Merkenavnet Gustavsberg er kjent fra porselensservice og prydgjenstander (Gustavsbergs porslin).

AB Gustavsberg har fabrikker i Gustavsberg utenfor Stockholm og i Vårgårda i Västergötland, med 450 ansatte (2006). I tilknytning til fabrikken ligger Gustavsbergs Porslinsmuseum, eid og drevet av Värmdö kommune.

Gustavsbergs Porslinsfabrik ble grunnlagt i 1825, og produserte de første årene serviser i fajanse (engelsk flint), senere også i benporselen. Parallelt med produksjonen av bruksporselen begynte fabrikken tidlig å fremstille prydgjenstander og eksklusive bruksgjenstander i porselen og steingods. Av spesiell betydning var kunstnerisk leder Wilhelm Kåge. Med «Arbetarservisen», Argenta-serien og Farstagodset skaffet han firmaet internasjonal oppmerksomhet.

I 1937 ble fabrikken kjøpt av Kooperativa Förbundet, som i løpet av de nærmeste årene la ned en stor innsats for å bedre boligforholdene for fabrikkens arbeidere. Samtidig ble produktspekteret utvidet til å omfatte sanitærporselen og plastartikler for hjem og kontor. I en stor del av kooperasjonens eiertid var designeren Stig Lindberg knyttet til fabrikken som formgiver og kunstnerisk leder. 

I 1987 ble selskapets produksjon av husholdningsvarer og brukskunst overført til det finske Wärtsilä-konsernet, som fra før eide Rörstrand og Arabia.

I 1994 ble resten av Gustavsberg kjøpt av nederlandske Koninklijke Sphinx, og i 2000 av den tyske keramikk- og glassprodusenten Villeroy & Boch.

  • Arvidsson, Gösta. Gustavsberg: Porslinet, Fabriken, Konstnärerna. Norstedts. Stockholm, 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.