Gustavsberg er en svensk bedrift som produserer sanitærporselen og baderomsinnredninger.

Gustavsbergs Porslinsfabrik ble grunnlagt i 1825, og produserte de første årene serviser i fajanse, senere også i benporselen. Parallelt med produksjonen av bruksporselen begynte fabrikken tidlig å fremstille prydgjenstander og eksklusive bruksgjenstander i porselen og steingods.

Av spesiell betydning var kunstnerisk leder Wilhelm Kåge. Med Arbetarservisen, Argenta-serien og Farstagodset skaffet han firmaet internasjonal oppmerksomhet.

I 1937 ble fabrikken kjøpt av Kooperativa Förbundet, som i løpet av de nærmeste årene la ned en stor innsats for å bedre boligforholdene for fabrikkens arbeidere. Samtidig ble produktspekteret utvidet til å omfatte sanitærporselen og plastartikler for hjem og kontor. I en stor del av kooperasjonens eiertid var designeren Stig Lindberg knyttet til fabrikken som formgiver og kunstnerisk leder.

I 1987 ble selskapets produksjon av husholdningsvarer og brukskunst overført til det finske Wärtsilä-konsernet, som fra før eide Rörstrand og Arabia. I 1994 ble resten av Gustavsberg kjøpt av nederlandske Koninklijke Sphinx, og i 2000 av den tyske keramikk- og glassprodusenten Villeroy & Boch.

Gustavsberg har fabrikker i Gustavsberg utenfor Stockholm og i Vårgårda i Västergötland. I tilknytning til fabrikken ligger Gustavsbergs Porslinsmuseum, eid og drevet av Värmdö kommune.

  • Arvidsson, Gösta (2007). Gustavsberg: Porslinet, Fabriken, Konstnärerna, Norstedts

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.