Wärtsilä

Wärtsilä er et finsk industrikonsern som lager gass- og dieselmotorer, propeller, fremdriftssystemer m.m. for skip, samt kraftverk. Leverer også servicetjenester for sine kunder. Produksjon i en rekke land. Har dessuten en stor eierandel i stålselskapet Ovako. Omsetning ca. 3 mrd. amerikanske dollar med rundt 13 000 ansatte (2004).

Historikk

Wärtsilä ble grunnlagt i 1834 som et sagbruk, fra 1851 jernverk. I 1930-årene kom skipsverft og produksjon av papirmaskiner og dieselmotorer inn i konsernet, og Wärtsilä omfattet etter hvert en rekke ulike virksomheter, bl.a. også produksjon av sanitetsporselen og låse- og sikkerhetssystemer. Skipsverftene (Masa Yards) ble i 1991 overtatt av norske Kværner (nå Aker Yards). Eide 1948–90 den keramiske bedriften Arabia. I 1991 gikk Wärtsilä sammen med selskapet Lohja (grunnlagt i 1914 som kalkverk) til konsernet Metra, som i 2000 igjen tok navnet Wärtsilä.

Wärtsilä i Norge

I Norge driver Wärtsilä produksjon av skipspropeller, manøvreringssystemer og reduksjonsgear til alle typer skip på Rubbestadneset i Bømlo. Også salg av og service på motorer med stor slipp og flytedokk. Omsetning ca. 900 millioner kroner (2005).

Virksomheten på Bømlo har utgangspunkt i Wichmann-motoren, konstruert i 1903 av Haldor Haldorsen som en av de første norske båtmotorer. Wärtsilä overtok produksjonsbedriften i 1986, men motorproduksjonen her ble avsluttet i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg