Faktaboks

Etymologi

av gammelsvensk *værmd, 'råk, åpen renne i isen'

Horssten
Det meste av Stockholms skjærgård ligger i Värmdö kommune. Bildet er fra Horssten, ytterst i skjærgården.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Värmdö er en kommune i Sverige, i landskapene Uppland og Södermanland, Stockholms län. Det er en forstadskommune til Stockholm i øst, dekker et areal på 443 kvadratkilometer og har 46 400 innbyggere (2022). Det er en skjærgådskommune som omfatter blant annet øya Värmdö, den største i Stockholms skjærgård, på 180 km2.

Næringsliv

Möjaström

Gamle fiskerleier og strandsteder fungerer i dag som steder for rekreasjon. Fra Möja i ytterskjærgården.

Næringslivet preges i stor grad av nærheten til Stockholm. Det drives produksjon av sanitærutstyr. Kommunen har betydelig sommerturisme.

Gustavsberg

Sandhamn
Fra Sandhamn.

Kommunesenteret Gustavsberg har 23 300 innbyggere (2020). Stedet er mest kjent for Porselensfabrikken Gustavsberg , som ble grunnlagt i 1825. Fabrikken er kjent for sin høytstående porselensproduksjon, som omfatter både kunstindustrielle produkter og bruksgjenstander, blant annet sanitærporselen.

Mellom 1937 og 1951 iverksatte fabrikkens daværende eiere, Kooperativa Förbundet (KF), et omfattende byggeprogram for arbeiderboliger og fellesskapsinstitusjoner. Gustavsberg frambyr i dag interessante eksempler på for sin tid moderne og praktiske boliger, både eneboliger, rekkehus, frittstående punkthus og lamellhus, de fleste tegnet av KFs arkitektkontor ved Olof Thunström.

Seiling

I Sandhamn, på Sandön ytterst i skjærgården har Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS) sin hovedstasjon, hvor det hvert år arrangeres en havseilingsregatta. Utenfor Gustavsberg ligger kunsthallen Artipelag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg