Värmdö

Värmdö, kommune i Sverige, i landskapene Uppland og Södermanland, Stockholms län, forstadskommune til Stockholm i øst; 443 km2 med 38 301 innbyggere (2011). Det er en skjærgådskommune som omfatter blant annet øya Värmdö, den største i Stockholms skjærgård, 180 km2.

Næringslivet preges i stor grad av nærheten til Stockholm. Det drives produksjon av sanitærutstyr. Kommunen har betydelig sommerturisme.

Kommunesenteret Gustavsberg har 21 402 innbyggere (2016). Stedet er mest kjent for Porselensfabrikken Gustavsberg , som ble grunnlagt i 1825. Fabrikken er kjent for sin høytstående porselensproduksjon, som omfatter både kunstindustrielle produkter og bruksgjenstander, blant annet sanitærporselen. Mellom 1937 og 1951 iverksatte fabrikkens daværende eiere, Kooperativa Förbundet (KF), et omfattende byggeprogram for arbeiderboliger og fellesskapsinstitusjoner. Gustavsberg frambyr i dag interessante eksempler på for sin tid moderne og praktiske boliger, både eneboliger, rekkehus, frittstående punkthus og lamellhus, de fleste tegnet av KFs arkitektkontor ved Olof Thunström.

I Sandhamn, på Sandön ytterst i skjærgården har Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS) sin hovedstasjon, hvor det hvert år arrangeres en havseilingsregatta.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg