Rörstrand er en svensk porselensfabrikk. I fire århundrer har bedriften holdt en høy kunstnerisk standard.

Rörstrand ble grunnlagt i 1726 på Rörstrand ved Klaraviken i Stockholm av tyskeren Johann Wolff. Fabrikken fikk privilegier i 1729 og begynte fremstillingen av fajanse med blå dekor, som skulle utkonkurrere den populære Delftvare som ble importert.

Da Anders Fahlström ble teknisk og kunstnerisk leder i 1740, gikk bedriften inn i en blomstringsperiode, og fremragende kunstnere som Christian Precht og Jean Eric Rehn satte sitt preg på produksjonen. Fra 1770-årene fremstilte Rörstrand steintøy og flint etter forbilde av Wedgwood i England. Benporselen ble fremstilt fra 1857 og feltspatporselen fra 1881. Rörstrand grunnla i 1874 det finske datterselskapet Arabia.

Rörstrands virksomhet ble i 1926 flyttet til Göteborg og i 1936 videre til Lidköping. Kjente kunstneriske medarbeidere har vært Edward Hald, Gunnar Nylund, Carl Harry Stålhane, Hertha Bengtson og Marianne Westman.

Rörstrand ble finskeid i 1980-årene og gikk i 1990 inn i Hackman-konsernet. I dag er Rörstrand et varemerke i Fiskars Group (Fiskars).

  • Nystrom, Bengt. Rörstrand Porcelain: Art Noveau Masterpieces. Abbeville Press Inc. 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.