Rörstrand

Gunnar Nylund. Skulptur formet som fugl i glasert steingods. Utført ved Rörstrand.

Bord med brett i fajanse med malt dekor. Utført ved Rörstrand. Datert 15/10-1771.

Artikkelstart

Rörstrand er en svensk porselensfabrikk. I fire århundrer har bedriften holdt en høy kunstnerisk standard.

Etableringen

Rörstrand ble grunnlagt i 1726 på Rörstrand ved Klaraviken i Stockholm av tyskeren Johann Wolff. Fabrikken fikk privilegier i 1729 og begynte fremstillingen av fajanse med blå dekor. Planen var at produktene skulle utkonkurrere den populære Delft-fajansen som ble importert.

Den første perioden

Da Anders Fahlström ble teknisk og kunstnerisk leder i 1740, gikk bedriften inn i en blomstringsperiode, og fremragende kunstnere som Christian Precht og Jean Eric Rehn satte sitt preg på produksjonen. Fra 1770-årene fremstilte Rörstrand steintøy og flint etter forbilde av Wedgwood i England. Benporselen ble fremstilt fra 1857 og feltspatporselen fra 1881. Rörstrand grunnla i 1874 det finske datterselskapet Arabia.

1900-tallet

Rörstrands virksomhet ble i 1926 flyttet til Göteborg og i 1936 videre til Lidköping. På 1950-tallet var Gunnar Nylund, Hertha Bengtson og Carl-Harry Stålhane Rörstrands fremste kunstnere. Nylund og Stålhane fikk anerkjennelse for kunstnerisk utformede vaser og skåler i steingods og porselen med delikate glasurer.

Hertha Bengtson gjorde internasjonal suksess med servisene Blå Eld og Koka Blå, mens Marianne Westman slo gjennom med dekoren Picknick. Sylvia Leuchovius fikk sitt gjennombrudd på begynnelsen av 1960-tallet. Hennes skulpturer og relieffer i steingods og chamottekeramikk i Østen-påvirkede glasurer var både poetiske og røffe.

Rörstrand ble finskeid i 1980-årene og gikk i 1990 inn i Hackman-konsernet. I dag er Rörstrand et varemerke i Fiskars Group (Fiskars).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nystrom, Bengt (1996). Rörstrand Porcelain: Art Nouveau Masterpieces, Abbeville Press Inc.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg