Den svenske porselensfabrikken Rörstrand ble grunnlagt i 1726 på Rörstrand ved Klaraviken i Stockholm av tyskeren Johann Wolff. Fabrikken fikk privilegier i 1729 og begynte fremstillingen av fajanse med blå dekor, som skulle utkonkurrere den populære Delftvare som ble importert.

Da Anders Fahlström ble teknisk og kunstnerisk leder i 1740, gikk bedriften inn i en blomstringsperiode, og fremragende kunstnere som Christian Precht og Jean Eric Rehn satte sitt preg på produksjonen. Fra 1770-årene fremstilte Rörstrand steintøy og flint etter forbilde av Wedgwood i England. Benporselen ble fremstilt fra 1857 og feltspatporselen fra 1881.

Grunnla i 1874 det finske datterselskapet Arabia. Virksomheten ble i 1926 flyttet til Göteborg og i 1936 videre til Lidköping. Kjente kunstneriske medarbeidere har vært Edward Hald, Gunnar Nylund, Carl Harry Stålhane, Hertha Bengtson og Marianne Westman.

Rörstrand ble finskeid i 1980-årene og gikk i 1990 inn i Hackman-konsernet. I dag er Rörstrand et varemerke i Fiskars Group (Fiskars).  

  • Nystrom, Bengt. Rörstrand Porcelain: Art Noveau Masterpieces. Abbeville Press Inc. 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.