Gullfakse er i den norrøne mytologien hesten til jotnen Rungne, og myten sier at den er den raskeste hesten i Jotunheimen.

I Skaldskaparmål fortelles det at Odin en gang rir til Jotunheimen på sin åttebeinte hest Sleipner. Der møter han jotnen Rungne. Rungne beundrer Sleipner, men mener at hans egen hest Gullfakse er raskere. Odin på sin side sier at det finnes ingen bedre hest en Sleipner. Dermed blir det ett kappritt mellom Rungne på Gullfakse og Odin på Sleipner. Det er et jevnt løp, men Rungne kommer først fram til Åsgards port.

Æsene inviterer Rungne inn på drikkelag, men Rungne begynner fort å skryte. Det blir æsene lei av og tilkaller Tor som utfordrer Rungne til tvekamp. Tor vinner kampen, men blir selv liggende fastklemt under Rungnes bein og ingen av æsene klarer å løfte det bort. Da kommer Magne, Tors tre dager gamle sønn, og befrir sin far. Som takk gir Tor Gullfakse til Magne, selv om Odin mente at han burde fått den gjeve hesten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Anne Holtsmark 1981.
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg