Sjoa

Artikkelstart

Sjoa er en tverrelv til Gudbrandsdalslågen i Vågå og Sel kommuner. Den kommer fra Gjende (984 meter over havet), danner øvre og nedre Sjodalsvatnet (953 og 940 meter over havet), renner mot nordøst gjennom Sjodalen, lenger nede mot øst og sørøst gjennom Heidal og faller ut i Lågen ved Sjoa stasjon. Sjoas nedbørfelt er 1518 kvadratkilometer.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt Hjó, ‘den blanke, skinnende’.

Nedre del av Sjoa er mye brukt til elvepadling og rafting. Den trange kløfta Ridderspranget ligger i Sjoa, 6 kilometer sør for Randsverk. Langs Sjoa går det bilveg til Gjende og videre over Valdresflye til Bygdin og Valdres (fylkesvei 257 og 51).

Sjoa er varig vernet mot vassdragsutbygging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ole Magnus Aamodt

Redaksjonell endring: det er ikke lenger Rv257, men Fv (fylkesveg) 257.

skrev Georg Kjøll

Hei Ole Magnus. Du har helt rett i dette. Etter forvaltningsreformen av 2010 ble eierskapet til 60% av Norges riksveier overført til fylkeskommunene. Det er veldig mange artikler hos oss som ikke har blitt oppdatert på dette området ennå, særlig fordi vi har manglet fagansvarlige. Selv om jeg håper vi får gjennomført en del av dette i månedene framover blir jeg veldig glad om brukere legger inn endringsforslag og retter opp disse tingene der hvor dere finner det. Da trykker du bare på knappen 'foreslå endringer' under selve artikkelteksten, forandrer teksten, og så godkjenner vi i redaksjonen det fortløpende. Med vennlig hilsen, Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg