Faktaboks

Gerard ter Borch
ter Borch [-bårx], Gerard
Uttale
terbˈorch
Født
desember 1617, Zwolle, Nederland
Død
8. desember 1681, Deventer, Nederland
Selvportrett

Mauritshuis, Haag.

Selvportrett
Av .

Gerard ter Borch var en nederlandsk maler. Han var elev av blant andre sin far med samme navn (1584–1662) Terborch ble utdannet i Amsterdam og Haarlem, England og Roma.

Han ble tidlig kjent for sine portretter og malte deltagerne i fredskongressen i Westfalen 1648. Han oppholdt seg deretter en kort tid i Spania, hvor han blant annet mottok impulser fra Velázquez. Man kjenner lite til Terborchs maleri før 1650. Hans koloritt er kjølig, og formen sikker. Han er særlig kjent for sine portretter, og fremstilte gjerne en eller to personer i et interiør, for eksempel Depesjen (Haag), Gutten med hunden (München) og Konserten (Berlin).

Terborch døde som borgermester i Deventer. Ved sin faste komposisjon og mesterlige lys- og fargebruk står han som en av 1600-tallets fremste mestere. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Konsert (ca. 1675).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Gerard ter Borch

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg