Haarlem

Artikkelstart

Haarlem er en by i Nederland, hovedstad i provinsen Noord-Holland. Den ligger 18 kilometer vest for Amsterdam, nær Nordsjøen, og har 159 829 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
hˈa:-

Haarlem ligger i landets viktigste distrikt for blomsterløkdyrking, og hvert år i mars–mai holdes det ei stor blomsterutstilling i Keukenhof sør for byen. Industrien i byen omfatter mekaniske verksteder, kjemisk, tekstil- og næringsmiddelindustri, trykkerier med mer. Haarlem er katolsk og gammelkatolsk bispesete. Ved Nordsjøen ligger det store badestedet Zandvoort.

Haarlem har bevart mange gamle byggverk, deriblant den sengotiske Grote Kerk (St. Bavo) med et berømt orgel som Händel og Mozart har spilt på. Ellers er det verdt å nevne rådhuset (påbegynt 1250) ved Grote Markt, Oudemannenhuis, som nå er Frans Hals-museum, samt den vakre renessansebygningen Vleeshal, nå arkiv.

Bydelen Harlem i New York har fått navn etter Haarlem, den het opprinnelig Nieuw Haarlem.

Historikk

Haarlem var i høymiddelalderen sete for grevene av Holland, og fikk byrettigheter i 1245. I årene 1572–73 ble byen etter lengre beleiring inntatt av spanjolene, som gjennomførte blodige massakrer. Etter Veere-avtalen av 1577 overtok nederlenderne styret i byen.

På 1600-tallet skapte tekstilindustrien rik blomstring, og Haarlem var ei tid den tredje største byen i republikken etter Amsterdam og Leiden. I samme periode dannet Frans Hals og andre malere den såkalte Haarlem-skolen. Blomsterdyrkinga i byen går tilbake til slutten av 1600-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg