Genève-psalteret

Artikkelstart

Genève-psalteret, som også kalles Hugenottpsalteret, ble laget etter initiativ fra kirkereformatoren Jean Calvin, som mente at kun guds ord skulle brukes under gudstjenester. Tekstgrunnlaget er på fransk fra Salmenes bok i Det gamle testamentet, og er utarbeidet som en serie av sangbøker. Bearbeidingen til sang var av dikteren Clément Marot og Théodor de Bèze.

Faktaboks

Uttale
ʒənˈɛv-

Det første Genève-psalteret kom ut i bokform i 1562 med navnet Psaumes de française par Clément Marot & Théodor de Bèze. Den franske samlingen inkluderer hele Salmenes bok. Fullstendig utgave kom i 1564–1565 med Claude Goudimels firstemmige utsettelser, med melodien plassert i tenorstemmen. På engelsk har samlingen fått navnet Book of Praise. Den er stadig i bruk og kommer i nye opplag. Flere melodier i norsk salmesang er hentet fra samlingen, blant annet Gjør døren høy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bernoulli, P. E. og Furler, F. (2005). Der Genfer Psalter. Zürich: TVZ
  • Haug, J. I. (2008). Der Genfer Psalter in den Niederlanden, Deutschland und dem Osmanische Reich (16 -18 Jahrhundert). Doktorgradsavhandling. Tübingen: Universitet i Tübingen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg