Théodore de Bèze

Faktaboks

Théodore de Bèze
Uttale
bɛz
Født
24. juni 1519
Død
13. oktober 1605
Av /Musee historique de la Reformation, Genf.

Artikkelstart

Théodore de Bèze, fransk forfatter og teolog. Som ung var han en typisk representant for den franske humanismen. Blant annet skrev han en rekke dikt på latin. Disse hadde gjerne et satirisk eller erotisk innhold.

Fra humanist til kalvinist

I 1549 flyktet de Bèze til Genève fordi han var mistenkt for kalvinisme. Her samarbeidet han med Calvin og ble professor i gresk i Lausanne. Fra 1558 var han prest og professor i Genève, senere også rektor for akademiet i byen.

De Bèze utformet flere av kalvinistenes viktigste stridsskrifter. I 1561 flyttet han til Frankrike for å virke for reformasjonen der. Selv om han i prinsippet risikerte livet ved å oppholde seg i Frankrike, var han protestantenes talsmann ved religionssamtalene i Poissy i 1561 og Saint-Germain i 1562.

I 1564 ble han Calvins etterfølger som leder for den protestantiske bevegelsen i Genève, og resten av sitt liv sto han som en autoritet for hele den kalvinske verden.

Fra teologi til litteratur

De Bèzes forfatterskap er omfattende og variert. Som franskspråklig skjønnlitterær forfatter er han mest kjent for Abraham sacrifiant (1550, «Den ofrende Abraham»), som er den første franske tragedien i klassisk stil. Vrais portraits des hommes illustres en piété et doctrine (1581, «Sannferdige portretter av menn som er berømt for sin fromhet og sin lære») skildrer en del av de ledende personlighetene blant kalvinistene.

Blant De Bèzes mest kjente skrifter på latin er Poemata varia (1548, «Blandede dikt») og De jure magistratum (1574, «Om øvrighetens makt»). Her understreker han blant annet at man har rett til ikke å adlyde øvrigheten når denne er urettferdig. Hans omfattende brevveksling med teologer og intellektuelle i samtiden er av stor interesse. Den moderne utgaven omfatter til nå 43 bind (2017).

Hele De Bèzes forfatterskap er preget av spenningen mellom streng, kalvinistisk fromhet og frodig livsappetitt i tradisjonen fra Rabelais.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg