Geita fyr

Geita fyrstasjon
Geita fyrstasjon

Artikkelstart

Geita fyr er en fyrstasjon på øya Instegeita i leden på østsiden av Værlandet, i Askvoll kommune, Vestland fylke. Den ble opprettet som ledfyr 1897, automatisert i 1980 og avbemannet 1983.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 42,8 meter
  • Lysvidde: 13,1 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Iso WRG 4s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den står på. Den er ganske bratt og geit er et vanlig navn på slike naturformasjoner.

Historikk

Geita fyrstasjon ble anlagt som familiefyr med en enkel, enetasjes trebygning som kunne romme en fyrvokter og hans familie. Et tilbygg for den 2. ordens fyrlykta var plassert i det ene hjørnet av huset. Lyktehuset fikk en spesiell, høy lyktehatt. Den er svært karakteristisk og er den eneste av sitt slag i Norge. Denne lyktehatten er for øvrig en av grunnene til at Geita fyr senere ble fredet. På tross av relativt trange boforhold og vanskelige landingsforhold ser det allikevel ut til at familiene trivdes på Geita. Frem til 1956, da stasjonen ble gjort om til tørnstasjon, var det bare seks fyrvoktere og deres familier som var stasjonert her.

På 1930-tallet fikk fyret økt bemanning ved at det ble ansatt en fyrassistent. Han og hans familie fikk en egen bolig like ved fyret. I 1956 ble Geita fyr også gjort om til tørnstasjon. Dermed var det ikke lenger behov for assistentboligen, og denne ble solgt og fjernet. Samme år fikk også fyret strøm. Det kom fra et dieselaggregat i uthuset. Etter avbemanning sto fyrbygningene lenge ubenyttet, men var altså i så god stand at de ble fredet etter Kulturminneloven i 1999. Kystverket leier nå fyret ut til en gruppe privatpersoner som driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg