Geir Moen (tegneserieskaper)

Faktaboks

Geir Moen
Født
21. mars 1976, Arendal
Geir Moen.
Av /Cappelen Damm.
Fra "Peer Gynt" (Minuskel 2014)
Av .

Artikkelstart

Geir Moen er en norsk tegneserieskaper og illustratør oppvokst på Røysland i Aust-Agder. Han er best kjent for sine skildringer av Henrik Ibsen, både i form av en tegneserieversjon av Peer Gynt og Ibsen som actionhelt i Øystein Rundes «steampunk»-serie De fire store.

Moens første inspirasjonskilder var filmer som Star Wars og Ghostbusters, og en interesse for science fiction, fantasy, overdreven vold og fantastiske maskiner har preget mye av arbeidet hans. Han begynte å lage tegneserier i 1995, og etter noen korte historier i Cat Claw og Magnum og Gateavisas tegneserieekstra (Psykose) skrev, tegnet og utga han i 2000 to hefter med science fiction-serien Ghasp på sitt eget forlag, Kick Ass Comics. Serien var påvirket av det britiske science fiction-bladet 2000 AD, og særlig den ultravoldelige og humoristiske streken til Simon Bisley. I 2002 tegnet han den sverdsvingende fantasyserien Blodøks (2001–2002), tegneseriedebuten til kritiker og forfatter Morten Harper, som gikk som føljetong i det norske Conan-bladet.

Dette dannet et mønster for Moens videre karriere, der han ved siden av å skrive og tegne korte serier og stripeserien Asfalt i blader som Nemi, Larsons gale verden, Supernova, Tusj og Gorilla samarbeidet med manusforfattere på større prosjekter.

Øystein Rundes skildring av «de fire store» i norsk litteraturhistorie som troll- og zombiebekjempende actionhelter var en god match for Moens energiske strek, mens han har fått vise frem andre sider i barnebokdebuten Laila er laktoseintolerant (2012) og den 120 sider lange tegneserieversjonen av Ibsens Peer Gynt (2014), etter manus av amerikaneren David Zane Mairowitz. Moen har også illustrert en lang rekke barnebøker for andre forfattere, som Jon Ewos Norske konger og dronninger (2012), Marlen Ferrers Korstogene (2013) og Harald Skjønsbergs Terror (2015). Han har også tegnet storyboard for filmer som Fritt vilt 2 (2008), Knerten gifter seg (2010), Detektiv Downs (2013), Kraftidioten (2014) og den svenske tv-serien Viva Hate (2014), samt en rekke reklamefilmer.

Moen har gjennom hele karrieren brent for sjangre som science fiction, fantasy, western, skrekk og svart humor. I 2002 gjenopplivet han Kick Ass Comics med Espen Jørgensen og Håvard S. Johansen, men det ble med ett nummer av antologien Søppel. I 2015 dukket Kick Ass Comics opp igjen, denne gang som et underbruk i Minuskel forlag, som har gitt ut tre bøker: Ida Eva Neverdahls Gelé, Dass av John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo, og en samlebok med Moens egen Skinny T-serie.

I 2017 ga han ut tegneserieromanen Edelgran, etter manus (det var opprinnelig et filmmanus) av Fredrik Di Fiore.

Bibliografi

TEGNESERIER

  • Ghasp nr. 1-2 (Kick Ass Comics, 2000)
  • Blodøks: Første saga (Bladkompaniet, 2002, manus: Morten Harper)
  • De fire store: Når de døde våkner (Gyldendal, 2007, manus: Øystein Runde)
  • De fire store: Bukk fra luften bukk fra bunnen Obstfelder er forsvunnen (Cappelen Damm, 2010, manus: Øystein Runde)
  • Peer Gynt (Minuskel forlag, 2014, manus: David Zane Mairowitz etter Henrik Ibsen)
  • Skinny T (Kick Ass Comics/Minuskel forlag, 2015)
  • Edelgran (Minuskel forlag, 2017, manus: Fredrik Di Fiore)

BARNEBØKER

  • Laila er laktoseintolerant (Cappelen Damm, 2012)

Priser

Kulturdepartementets tegneseriepris 2007 for De fire store: Når de døde våkner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg