Secret Service

Artikkelstart

Secret Service er en vanlig betegnelse på hemmelige etterretningstjenester i engelsktalende land. Noen kjente eksempler på slike tjenester er Storbritannias Secret Intelligence Service (SIS, også kjent som MI6) og USAs Central Intelligence Agency (CIA). I USA derimot refererer 'Secret Service' først og fremst til presidentens livvaktsstyrke, underlagt sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security). I Norge er Secret Service den engelske fellesbetegnelsen for de hemmelige tjenestene (Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets Etterretningstjeneste).

Faktaboks

Uttale
sˈi:krit sˈə:vis
Etymologi
engelsk, ‘hemmelig tjeneste’

USAs Secret Service

USAs Secret Service ble etablert i 1865 som en del av det amerikanske finansdepartementet (Department of Treasury) for å forhindre og bekjempe forfalskning av amerikansk valuta. Det var først i 1901, som en følge av attentatet på daværende president William McKinley, at Secret Services oppdrag ble utvidet til å inkludere beskyttelse av presidenten.

Etter terrorangrepet 11. september 2001 ble det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) opprettet for å ivareta den innenrikspolitiske sikkerheten i USA, og i 2003 ble Secret Service overført fra finansdepartementet til sikkerhetsdepartementet.

Secret Service har sitt hovedkvarter i Washington D.C., samt en rekke kontorer rundt om i USA og verden.

I dag har Secret Service to hovedoppdrag:

  • Beskyttelse: Secret Service har ansvaret for sikkerheten til USAs ledere. Beskyttelse av presidenten og visepresidenten er obligatorisk. Secret Service beskytter også presidentens og visepresidentens nære familie, tidligere presidenter, president- og visepresident kandidater, og utenlandske statsledere som besøker USA.
  • Etterforskning: Secret Service er også ansvarlig for å sikre USAs finansielle og kritiske infrastruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg