Tee Productions

Logoen til Tee Productions.
Tommy Tee i 2016.

Artikkelstart

Tee Productions, norsk, uavhengig plateselskap, dannet av hiphop-produsenten Tommy Tee (eg. Tommy Flåten) i Oslo i 1995.

Dominans i 1990-årene

Tee Productions har vært en særdeles viktig del i historien om norsk hiphop, ikke minst i andre halvdel av 1990-årene da selskapets utgivelser viste at norsk hiphop hadde både kunstnerisk og kommersiell gjennomslagskraft.

Tommy Tee var i 1995 programleder for National Rap Show på NRK P3 og Planet Groove på ZTV, samt salgssjef i det skandinaviske plateselskapet Mega Records, men var misfornøyd fordi han hadde for liten tid til å lage musikk. Dermed stiftet han plateselskapet Tee Productions, og knyttet til seg raptrioen Warlocks fra Vestli/Ski og rapperen N-Light-N (senere Son of Light/Lyset) fra Mandal.

Top Notch av Warlocks og Deep Green av N-Light-N (begge 1997), samt Tommy Tees soloalbum Bonds, Beats & Beliefs (1998) og T.P. Allstars' Norske byggeklosser (1999) var utelukkende engelskspråklige, i en musikalsk stil sterkt inspirert av hiphop fra New York og California.

Langsom utvidelse på 2000-tallet

I 2000 slo norskspråklige rappere som Tungtvann og Klovner i Kamp gjennom, mens debutalbumene til engelskspråklige Tee Productions-rappere som Diaz fra Jessheim og Opaque fra Ellingsrud solgte skuffende svakt. Tee Productions svarte med å gi ut selskapets første norskspråklige plate, Holdning over underholdning (2002) av Gatas Parlament.

På 2000-tallet har ikke Tee Productions hatt samme dominans i det norske hiphopmiljøet, men har fortsatt virksomheten med kresen kvalitetskontroll på til sammen nær 40 album og mixtapes.

Stammen i selskapet er fortsatt rapperne som debuterte i 1990-årene, der ikke minst Opaque (som Loudmouf Choir og norskspråklige Mae) har vist en interessant utvikling. Tee Productions har også hentet inn nye oslonavn som Jesse Jones fra Haugenstua, Pumba og Oscar Blesson fra Holmlia, Don Martin fra Romsås, og attpåtil platen Milevis så nær (2013) med bergensrapperen Verk.

I 2016 fulgte Tommy Tee opp soloplaten med Bonds, Beats & Beliefs vol. 2, som på langt nær fikk samme gjennomslag som debuten, men hele TP-gjengen solgte høsten 2019 ut Rockefeller med en jubileumskonsert for Norske byggeklosser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg