stormester (sjakk)

Artikkelstart

Stormester er den høyeste livsvarige tittelen en sjakkspiller kan tildeles. Tittelen forkortes GM fra det engelske grandmaster. En stormester har normalt et ratingtall på minst 2500.

Faktaboks

Også kjent som

Internasjonal stormester, GM

Per oktober 2019 er det 1763 stormestere i verden, hvorav 37 er kvinner. Dette må ikke forveksles med tittelen kvinnelig stormester som er forbeholdt kvinner. Norge har 16 stormestere. Den yngste stormesteren gjennom tidene er ukrainskfødte Sergej Karjakin, som i august 2002 oppnådde tittelen i en alder av 12 år og 7 måneder.

Lavere titler er internasjonal mester (rating omkring 2450), FIDE-mester (rating omkring 2300) og mesterkandidat (rating omkring 2000). Den uoffisielle tittelen superstormester brukes om spillere med et ratingtall på minst 2700.

Verdenssjakkforbundet FIDE deler ut tittelen, og man må oppfylle to hovedkriterier:

  • spilleren må på et tidspunkt ha oppnådd rating på minst 2500
  • spilleren må ha minst tre stormesternormer

En stormesternorm er et turneringsresultat der ratingprestasjonen er over 2600 og bestemte krav til nivået på motstanderne er oppfylt, deriblant at minst 1/3 av motstanderne må være GM-er. Stormestertittelen gis også automatisk til en vinner av enten VM, VM for kvinner, VM for juniorer eller VM for seniorer, men slike spillere vil normalt allerede inneha tittelen.

Tidligere ble stormestertittelen brukt om spillere i verdensklasse, men i 1950 introduserte FIDE kriterier for å oppnå tittelen. Kriteriene endret seg i 1953, 1957 og 1965, og de baserte seg blant annet på sterke turneringsresultater, deltagelse i kandidatturneringer (for å kåre en VM-utfordrer) og direkte utnevnelse av en komité. I 1970 ble dagens kriterier innført.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg