Lynsjakk spilles i et langt hurtigere tempo enn vanlig sjakk. Begge spillere får et bestemt antall minutter (fra 3 til 10 minutter) til disposisjon på hele partiet. Tidsformatet som brukes i VM i lynsjakk er 3 minutter for hver spiller, med et tidstillegg på 2 sekunder hver gang et trekk gjøres. Slik kan en spiller unngå å tape på tid mot slutten av partiet ved å trekke på under 2 sekunder. Verdensmesterskap har vært avholdt årlig siden 2006. Det har vært avholdt offisielt NM i lynsjakk siden 1979.

Lynsjakk har fått større utbredelse etter tusenårsskiftet, siden dette egner seg godt for å spille over internett. De fleste sjakkspillere er aktive på sjakkservere, der det til enhver tid er mulig å finne en motspiller. På grunn av den svært korte betenkningstiden vil ofte de spillerne som har best intuisjon lykkes best. De vil umiddelbart ha en følelse av hvor brikkene bør flytte, mens de spillerne som baserer seg mer på konkrete beregninger vil ofte oppleve at de ikke har tilstrekkelig tid til å treffe beslutninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. oktober 2015 skrev Svein Askheim

Her bør vel hurtigsjakk få egen artikkel. Dessuten varierer reglene i ulike turneringer, noe som kan være aktuelt å nevne. Magnus Carlsen tok VM-titelen i både hurtigsjakk og lynsjakk i 2014, og han forsvarte titelen i hurtigsjakk i 2015.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.