Faktaboks

Anatolij Karpov

Anatolij Jevgenjevitsj Karpov, Anatoly Yevgenyevich Karpov, Анато́лий Евге́ньевич Ка́рпов

Uttale
kˈarpov
Født
23. mai 1951, Zlatoust, Russland (Sovjetunionen)
Anatolij Karpov
Anatolij Karpov i 1977.
Av /Anefo.
Karpov mot Kasparov 1984
Karpov spilte mot Garry Kasparov i Moskva i 1984. Kampen varte i månedsvis.
Karpov mot Kasparov 1984
AP/NTB.

Anatolij Karpov er en russisk sjakkspiller som er den mestvinnende turneringsspiller gjewnnom tidende. Han var verdensmester i periodene 1975–1985 og 1993–1999 og representerte Sovjetunionen.

Spillestil

Spillestilen til Karpov var utpreget posisjonell og lite risikosøkende. Han hadde en unik intuisjon når det gjaldt hvor brikkene kom til å stå noen få trekk frem i partiet. Sammen med en sterk evne til å straffe motstanderens feil og en tålmodig innstilling, hjalp det ham til å bli tidenes mestvinnende turneringsspiller.

Karriere

Junior-verdensmester

Karpov vant det sovjetiske mesterskapet i 1966. Samme år ble han europamester for juniorer (20 år og yngre). Han ble verdensmester for juniorer i 1969 og stormester i 1970. I 1975 hadde han kvalifisert seg til å møte verdensmesteren Bobby Fischer. Sistnevnte stilte noen betingelser som FIDE ikke kunne godkjenne, og de tildelte dermed tittelen til Karpov. Han forsvarte tittelen mot Viktor Kortsjnoj i 1978 og 1981.

Maraton-kamp mot Kasparov

I 1984–1985 spilte han og Garri Kasparov historiens lengste VM-kamp. Dette var en kollisjon mellom to svært ulike spillestiler. Den som først hadde vunnet seks partier, skulle kåres til verdensmester. På de 27 første partiene ble det 22 remiser og fem seiere til Karpov. Så vant Kasparov sitt første parti, deretter spilte de 14 remiser før Kasparov vant to partier til.

Kampen ble avbrutt på stillingen 5-3 av FIDE-presidenten Florencio Campomanes. Han begrunnet det i spillernes helsetilstand etter en rekordlang VM-kamp på fem måneder og 48 partier. Begge spillerne sa de ønsket å fortsette å spille, og selv om Karpov kun trengte én seier til, var tendensen i kampen helt klart i Kasparovs favør.

Ny Kasparov-kamp

I 1985 spilte de en ny VM-kamp der betingelsene var at Karpov beholdt tittelen om han fikk 12 poeng eller mer på 24 partier. Om han tapte kampen, hadde han rett til en returkamp i 1986. Kasparov vant 13-11 etter å ha vunnet i siste runde med svart. Karpov tapte de tre tittelkampene i 1986, 1987 og 1990 mot Kasparov.

I 1993 ble Kasparov fratatt VM-tittelen etter en konflikt med FIDE. Karpov ble da på ny verdensmester etter å ha beseiret nederlenderen Jan Timman, som hadde tapt til engelskmannen Short i kandidatfinalen. Dette ble løsningen etter at Kasparov og Short spilte en VM-kamp i det nyopprettede PCA (Professional Chess Association).

Karriereslutt

Karpov forsvarte tittelen mot Gata Kamskij i 1996 og Viswanathan Anand i 1998. I 1999 ble formatet endret til at også verdensmesteren måtte kvalifisere seg til VM-kampen. Det ønsket ikke Karpov være med på. Russeren Aleksandr Khalifman overtok dermed VM-tittelen uten å beseire den sittende verdensmesteren, Karpov.

Karpov står som forfatter og medforfatter på litt over et titalls bøker. På norsk finner vi Den niende raden (norsk utgave i 1984).

Politikk

Etter at den aktive sjakk-karrieren var over, ble Karpov mer involvert i politikk. Han har vært medlem av den russiske dumaen siden 2011 og har figurert på en rekke bilder sammen med Russlands president Vladimir Putin. Karpov støttet annekteringen av Krim-Halvøya i 2014 og har flere ganger forsvart den russiske invasjonen av Ukraina.

I november 2022 ble Karpov funnet med hodeskader og alkoholforgiftning på gata utenfor det russiske parlamentet. Det medførte en periode i kunstig koma. Hans familie og Sergey Karjakin sa det var et uheldig fall, imens andre koblet det med at Karpov i perioden før ulykken hadde uttalt at han ønsket at krigen skulle ta slutt siden så mange uskyldige døde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg