Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har høyest rating i klassisk sjakk. Her spiller han mot Wesley So under VM-finalen i fischersjakk, på Henie Onstad Kunstsenter i Norge, 2. november 2019. So vant finalen og ble verdensmester.

Magnus Carlsen
Av /NTB scanpix.

Rating er innenfor sjakk et tall som viser hvor god en spiller er. Spillerens ratingtall vil korrigeres på grunnlag av hvert spilte parti, avhengig av om resultatet er seier, remis eller tap. Derfor vil ratingtallene vise spillernes innbyrdes spillestyrke. Systemet er utviklet av den amerikanske fysikeren Arpad Emrick Elo (1903–1992, født i Ungarn) og tatt i bruk internasjonalt av Verdenssjakkforbundet FIDE i 1970.

Faktaboks

Også kjent som

elo-tall

FIDE-rating

FIDE innførte i 2012 egne ratingtall for hurtigsjakk og lynsjakk, i tillegg til ratingtallet for klassisk sjakk (langsjakk). Offiselle ratinglister publiseres månedlig. Gjennomsnittsratingen for alle spillere er omkring 1750, og spillere med over 2000 betegnes ofte som mesterspillere. Følgende tabell viser ratingkravene i klassisk sjakk for å få en tittel:

Tittel ratingkrav
WFM (Kvinnelig FIDE-mester) 2100
CM (mesterkandidat) 2200
WIM (Kvinnelig internasjonal mester) 2200
FM (FIDE-mester) 2300
WGM (Kvinnelige stormester) 2300
IM (Internasjonal mester) 2400
GM (Stormester) 2500

Per desember 2019 har Magnus Carlsen den høyeste klassiske ratingen med 2872.

Alle sjakkservere på internett har sine egne ratingtall som baserer seg på partiene som spilles der.

Beregning av rating

Slik den matematiske formelen for å regne ut ratingendringer er laget, vil en forskjell på 200 ratingpoeng mellom to spillere bety at den beste spilleren er forventet å score 0,75 poeng per parti i gjennomsnitt. Seier gir 1 poeng, remis 0,5 poeng og tap 0 poeng. Altså ville seier og remis være et forventet resultat for den beste av de to spillerne over to partier. Med en forskjell på 350 ratingpoeng er forventet score for den beste spilleren 0,9 poeng. For å finne endringen i rating ganges forskjellen mellom forventet score og oppnådd score med et tall som kalles K-faktor. K-faktoren bestemmer dermed hvor stort utslaget på ratingtallet blir, og den er på toppnivå satt lik 10.

Eksempelutregning

Før VM-matchen i november 2016 hadde Magnus Carlsen ratingtallet 2853 og Sergej Karjakin 2772. Forventet score for Carlsen i hvert av de tolv klassiske partiene var da 0,61, altså 61%. I hvert parti som endte remis mistet Carlsen (0,61-0,5)×10 = 1,1 ratingpoeng, like mange poeng som Karjakin fikk. Ved å vinne et parti fikk Carlsen 3,9 ratingpoeng, og ved å tape mistet han 6,1 ratingpoeng. Siden stillingen endte 6 – 6, tapte Carlsen 12×1,1 = 13,2 ratingpoeng.

Norsk rating

Norges Sjakkforbund opprettet sin egen rating i 1972. Mange norske sjakkspillere har derfor hatt et norsk og et internasjonalt ratingtall. Stadig flere norske spillere fikk FIDE-rating ettersom flere norske turneringer ble ratet etter begge systemer. Det norske ratingsystemet ble avviklet i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg