Rating er innenfor sjakk et tall som viser hvor god en spiller er. Spillerens ratingtall vil korrigeres på grunnlag av hvert spilte parti, avhengig av om resultatet er seier, remis eller tap. Derfor vil ratingtallene vise spillernes innbyrdes spillestyrke. Systemet er utviklet av den amerikanske fysikeren Arpad Emrick Elo (1903–1992, født i Ungarn) og tatt i bruk internasjonalt av Verdenssjakkforbundet FIDE i 1970.

FIDE innførte i 2012 egne ratingtall for hurtigsjakk og lynsjakk, i tillegg til ratingtallet for klassisk sjakk (langsjakk). Offiselle ratinglister publiseres månedlig. Gjennomsnittsratingen for alle spillere er omkring 1750, og spillere med over 2000 betegnes ofte som mesterspillere.Følgende tabell viser ratingkravet til FIDE i klassisk sjakk for å få en tittel:

Tittel ratingkrav
CM (Candidate Master) 2200
FM (FIDE Master) 2300
IM (International Master) 2400
GM (Grand Master) 2500

Per november 2018 har Magnus Carlsen den høyeste klassiske ratingen med 2835.

Alle sjakkservere på internett har sine egne ratingtall som baserer seg på partiene som spilles der.

Slik den matematiske formelen for å regne ut ratingendringer er laget, vil en forskjell på 200 ratingpoeng mellom to spillere bety at den beste spilleren er forventet å score 0,75 poeng per parti i gjennomsnitt. Seier gir 1 poeng, remis 0,5 poeng og tap 0 poeng. Altså ville seier og remis være et forventet resultat for den beste av de to spillerne over to partier. Med en forskjell på 350 ratingpoeng er forventet score for den beste spilleren 0,9 poeng. For å finne endringen i rating ganges forskjellen mellom forventet score og oppnådd score med et tall som kalles K-faktor. K-faktoren bestemmer dermed hvor stort utslaget på ratingtallet blir, og den er på toppnivå satt lik 10.

Før VM-matchen i november 2016 hadde Magnus Carlsen ratingtallet 2853 og Sergej Karjakin 2772. Forventet score for Carlsen i hvert av de tolv klassiske partiene var da 0,61, altså 61%. I hvert parti som endte remis mistet Carlsen (0,61-0,5)×10 = 1,1 ratingpoeng, like mange poeng som Karjakin fikk. Ved å vinne et parti fikk Carlsen 3,9 ratingpoeng, og ved å tape mistet han 6,1 ratingpoeng. Siden stillingen endte 6 – 6, tapte Carlsen 12×1,1 = 13,2 ratingpoeng.

Norges Sjakkforbund opprettet egen rating i 1972. Mange norske sjakkspillere har derfor hatt ett norsk og ett internasjonalt ratingtall. Stadig flere norske spillere fikk FIDE-rating ettersom flere norske turneringer ble ratet etter begge systemer. Det norske ratingsystemet ble avviklet i 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.