Gabriel de Mortillet var en fransk naturvitenskapsmann og arkeolog. Han var en av grunnleggerne av den forhistoriske arkeologi. Mortillet foretok i 1869 den inndelingen av paleolitikum som ennå i det vesentlige brukes. Mortillet bidro gjennom sin store vitenskapelige og litterære produksjon også til å popularisere forskningen.

Mortillets bakgrunn fra geologi og paleontologi påvirket hans arkeologiske forskning. Blant annet søkte han å skille periodene fra hverandre gjennom å identifisere et mindre antall karakteristiske gjenstander (diagnostiske artefakter), og han ga periodene navn etter det mest kjente funnstedet. På bakgrunn av dette ble paleolitikum nå delt inn i flere epoker som til en viss grad fortsatt brukes (Chelléen, Acheuléen, Moustérien, Solutréen og Magdalénien).

Mortillet var også påvirket av evolusjonismen, noe som innebar å søke etter bevis for menneskelig nærvær så langt tilbake i tid som mulig, og å vise at eldre kulturer var enklere enn de etterfølgende. Ifølge evolusjonismen var de eldste gjenstander så enkle at de ikke kunne skilles fra naturlig slåtte steiner. Mortillet, og andre arkeologer på hans tid, begynte derfor å utvikle kriterier for å identifisere hvilke steiner som var intensjonelt slått og hvilke som var brudt naturlig.

Trigger, Bruce, 1996, A history of archaeological thought, Cambridge university press.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.