Gabriel de Mortillet

Faktaboks

Gabriel de Mortillet
Uttale
mårtijˈɛ
Født
29. august 1821, Meylan, Frankrike
Død
25. september 1898, Saint-Germain-en-Laye, Frankrike
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Gabriel de Mortillet var en fransk naturvitenskapsmann og arkeolog. Han var en av grunnleggerne av den forhistoriske arkeologi. Mortillet foretok i 1869 den inndelingen av paleolitikum som ennå i det vesentlige brukes. Mortillet bidro gjennom sin store vitenskapelige og litterære produksjon også til å popularisere forskningen.

Mortillets bakgrunn fra geologi og paleontologi påvirket hans arkeologiske forskning. Blant annet søkte han å skille periodene fra hverandre gjennom å identifisere et mindre antall karakteristiske gjenstander (diagnostiske artefakter), og han ga periodene navn etter det mest kjente funnstedet. På bakgrunn av dette ble paleolitikum nå delt inn i flere epoker som til en viss grad fortsatt brukes (Chelléen, Acheuléen, Moustérien, Solutréen og Magdalénien).

Mortillet var også påvirket av evolusjonismen, noe som innebar å søke etter bevis for menneskelig nærvær så langt tilbake i tid som mulig, og å vise at eldre kulturer var enklere enn de etterfølgende. Ifølge evolusjonismen var de eldste gjenstander så enkle at de ikke kunne skilles fra naturlig slåtte steiner. Mortillet, og andre arkeologer på hans tid, begynte derfor å utvikle kriterier for å identifisere hvilke steiner som var intensjonelt slått og hvilke som var brudt naturlig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Trigger, Bruce, 1996, A history of archaeological thought, Cambridge university press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg