Fredrikshamn er en bykommune i Finland, i landskapet Kymmenedalen (finsk: Kymenlaakso), ved Finskebukta, 30 kilometer fra grensen til Russland. Byen har 20 889 innbyggere i 2015. Fredrikshamn er enspråklig finsk.

Byen ble grunnlagt i 1653 under navnet Weckelax Nystad (finsk: Vehkalahti) av Per Brahe den yngre og er en av de eldste havnene i Finland. Etter å ha blitt ødelagt i Den store nordiske krig ble byen bygget opp igjen på 1720-tallet og gitt navnet Fredrikshamn, oppkalt etter kong Fredrik 1. av Sverige.

Sverige anla en stjerneformet grensefestning i byen, der de seks bastionene ble oppkalt etter den tidens festningsbyer; Helsingfors, Fredrikshamn, Nyslott, Villmanstrand, Tavastehus og Åbo. Byplanen ble utformet i karakteristisk renessansestil med et åttekantet torv i sentrum der rådhuset lå. Festningen ble videre bygget under russisk eierskap i perioden 1743–1811.

Fredrikshamn er en viktig eksporthavn, med utførsel av vesentlig papir og trevareprodukter i tillegg til å være en stor industriby. Tjenesteytende bedrifter utgjør likevel to tredjedeler av næringslivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.