Fredrikshamn er en by i Finland, i landskapet Kymmenedalen (finsk: Kymenlaakso), ved Finskebukta, 30 kilometer fra grensen til Russland. Byen har 20 889 innbyggere i 2015. Fredrikshamn er enspråklig finsk.

Byen ble grunnlagt i 1653 under navnet Weckelax Nystad (finsk: Vehkalahti) av Per Brahe den yngre og er en av de eldste havnene i Finland. Etter å ha blitt ødelagt i Den store nordiske krig ble byen bygget opp igjen på 1720-tallet og gitt navnet Fredrikshamn, oppkalt etter kong Fredrik 1. av Sverige.

Sverige anla en stjerneformet grensefestning i byen, der de seks bastionene ble oppkalt etter den tidens festningsbyer; Helsingfors, Fredrikshamn, Nyslott, Villmanstrand, Tavastehus og Åbo. Byplanen ble utformet i karakteristisk renessansestil med et åttekantet torv i sentrum der rådhuset lå. Festningen ble videre bygget under russisk eierskap i perioden 1743–1811.

Fredrikshamn er en viktig eksporthavn, med utførsel av vesentlig papir og trevareprodukter i tillegg til å være en stor industriby. Tjenesteytende bedrifter utgjør likevel to tredjedeler av næringslivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.